13 Aralık 2017 Çarşamba

Türban Konusunda Yasalar ne diyor,



 Türban Konusunda Yasalar ne diyor, 



Yekta Güngör Özden;

Türban Düzenlemesinde " Yorumlu Red " Kararı İptal Anlamına Gelir,

Türban Düzenlemesiyle İlgili Olarak Anayasa Mahkemesi'nin "Yorumlu Red" Kararı Verebileceği İddia Ediliyor. Yüce Mahkeme'nin, 1991 Yılında Verdiği Karara Atıfta Bulunarak, Söz Konusu Başvuruyu Reddedebileceği İfade Edilirken, Bunun da Hukuki Olarak "İptal" Anlamı Taşıdığı Belirtiliyor.
3 Mart 2008 Pazartesi 10:45,

Türban Düzenlemesinde 

Üniversitelerde türban kargaşası sürerken, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde "serbestlik" getirdiği öne sürülen Anayasa değişikliğine ilişkin "yorumlu red" kararı verebileceği konuşuluyor. 

CHP ve DSP'li milletvekillerinin yanı sıra Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç imzasıyla, Anayasa Mahkemesi'nde dava konusu olan Anayasa değişikliğine ilişkin tartışmalar sürüyor. Anayasa Mahkemesi'nin, davaya ilişkin vereceği karar da şimdiden tartışma konusu oldu. Yüce mahkemenin, türban yasağına ilişkin 1991 yılında verdiği karara dayanarak, "yorumlu red" verebileceği konuşuluyor. 

Anayasa Mahkemesi'nin önceki başkanlarından Yekta Güngör Özden, ANKA'ya yaptığı açıklamada, mahkemenin, yeni getirilen düzenlemenin, türbana izin vermeyeceği yönünde karar verebileceğini söyledi. Özden şunları, ifade etti:

"Burada önemli olan Anayasa Mahkemesi'nin 1991'de verdiği karar. Anayasa Mahkemesi, diyebilir ki, 'Ben 2547 sayılı yasanını 16'ncı maddesini iptal ettim. 
Yeni getirdiğiniz düzenleme istediğiniz gibi sıkma başa olanak vermez. Benim 1989'daki iptal kararım gibi yasa kuralı gerekir. Bu nedenle iptal değil, reddediyorum. 
Buradaki, reddin, iptalden farkı yoktur. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi 'yorumlu red' kararı verebilir. 
Bu da, bir daha türbana ilişkin yeni düzenleme yapılamaması demektir." (ANKA)

“Eğer bir ülkede yürütme / Siyasetçiler yasalara uymazlar, veya yasaları kişisel / siyasal erekleri ve çıkarları için kullanmaya başlarlar ise, O ülkede Demokrasiden söz etmeye olanak yoktur.”


http://www.milliyet.com.tr/--siyaset-501249/


***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder