18 Kasım 2019 Pazartesi

Tanrının Adamları, BÖLÜM 4

Tanrının Adamları,  BÖLÜM 4



 21. Yüzyılda Tanrının adamları.. 

Yaşadığımız dünyaya yön verenler genellikle teknoloji ağırlıklıdır çünkü günlük 
hayatımızdan, askerlik ve devlet adamlığına yeni teknolojiler önemli ölçüde yön vermeye devam ediyor. Son 30 yılın buluşları önemlerine göre şöyle sıralanabilir; internet, cep telefonu, kişisel bilgisayar, fiber optik, e-posta, ticari GPS, taşınabilir bilgisayarlar, hafıza depolama disketleri, tüketicilere yönelik dijital fotoğraf makinesi, radyo frekanslı kimlik etiketleri, DNA testleri, hava yastıkları, ATM, gelişmiş piller, melez (hibrid) otomobiller, organik ışık-yayıcı 
diyotlar, görüntü panelleri, HDTV (yüksek çözünürlüklü televizyon), uzay mekiği, nanoteknoloji, yapay hafıza ve sesli posta, navigasyon sistemleri. Avrupa’nın ‘sınıf’, Hindistan’ın ‘kast’, Çin-Japonya-Kore’nin ‘ırk homojenliği’, Afrika’nın ‘kabilecilik’, Ortadoğu’nun ‘din muhafazakârlığı’ devam ederken, Amerika; yeni fikirler ve icatlar peşinde ırk, yaş, din ayırımı yapmadan üstün zekâlılar toplumu yaratma peşindedir23. Ülkeler, tüm dünyada Jeff Bezos, Bill Gates, Steve Jobs gibi beyinler yakalama peşindedir. Bu tür beyinlerin 
geliştirdiği iPhone, Amazon, Facebook, Google gibi sosyal medya veya Microsoft yazılım teknolojileri insan hayatını değiştirmeye devam etmektedir. 

2014 yılında küresel olarak seçilmiş 100 en önemli düşünür Tablo 3’de görülmektedir. Bu anketi yapan Foreign Policy dergisinin yöneticilerinin Musevi ağırlıklı olmasının, özellikle siyasi ve aktivist kapsamda tercihleri etkilediği öngörülebilir. Ekonomistlerin çokluğu ise yaşanan küresel ekonomik kriz nedeni ile ortaya pek çok yeni fikrin çıkması ile bağlantılıdır. 

Tablo 3: Küresel 100 Düşünür (2014) 



Kaynak: Foreign Policy, The FP 100 Global Thinkers, (December 2012). 
http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/11/26/the_fp_100_global_thinkers?wpisrc=obinsite 

2015 yılında dünyanın en önemli 100 düşünürü şu şekilde sınıflandırıl maktadır.24; 

a. Terörizm (4), 
b. Aktivist (21), 
c. Sanat (19), 
d. İş Dünyası (12), 
e. Devlet Adamı (18), 
f. Din İnsanı (1), 
g. Bilim İnsanı (18), 
h. Akademisyen (8), 
i. Medya (4). 

 21. Yüzyıla Damgasını vurmaya aday isimler şunlar olabilir; 

Ekonomistler; Thomas Piketty, Paul Krugman, Tyler Cowen, Linda Scott, Esther 
Duflo, Robert Shiller, Anat Admati, Diane Coyle, Jean Tirole, Mao Yushi, Greg Mankiw, Amartya Sen (ekonomist) Hernando de Soto, Jeffrey Sachs, Gary Becker, Jagdish Bhagwati). 

 Siyasi düşünürler25; Jürgen Habermas (AB’nin krizde olduğunu ve reform yapması gerektiğini savunuyor), John Gray (dini ideolojiler ile iç içe geçmiş liberal yanılgı içinde yaşadığımızı düşünüyor), Henry Kissinger (yeni bir dünya düzenine ihtiyaç olduğunu düşünüyor), Samuel Huntington, Bruce Katz (siyasi danışman), Noam Chomsky. 

 Bilim insanları; Daniel Kahneman (psikolog), Robert Lanza (biyolog), David 
Chalmers (filozof), Lee Smolin (fizikçi), Reza Aslan (din tarihçisi), Edward Witten (fizikçi), Jeremy Rifkin (sosyal teorisyen), Evgeny Morozov (teknik teorisyen), John Goldthorpe (sosyolog), Christopher Clarck (tarihçi), Linda Colley (tarihçi), Robert Plomin (psikolog), 

Gilles Kepel (siyaset bilimci), Richard Dawkins (biolog), Jared Diamond (biyolog-psikolog), Eric Hobshawn (tarihçi), Jean Baudrillard (sosyolog), Slavoj Zizek (sosyolog), Daniel Dennett (filozof), Freeman Dyson (fizikçi), Steven Pinker (deneysel psikolog), E.O.Wilson (biolog), Richard Posner (hukuk), Peter Singer (filozof), Bernard Lewis (tarihçi), Michael Ignatiess (insan hakları teorisyeni), Anthony Giddens (sosyolog), Lawrence Lessig (hukuk), Richard 
Rorty (filozof), 

 Yazarlar; Naomi Klein (gazeteci-yazar), Hillary Mantel (roman-makale), Anne 
Applebaum (gazeteci), Revbecca Solnit (yazar/feminist), Mario Vargas Llosa 
(yazar/politikacı), Michel Houllebecq (roman), Marilynne Robinson (roman-makale), Pankaj Mishra (yazar-gazeteci), Andrew Sullivan (yazar-gazeteci), Umberto Eco (roman), Thomas Friedman (gazeteci-yazar), Camille Paglia (sosyal eleştirmen), Chinua Achebe (roman). 

 Aktivist; Mona Eltahawy (feminist), Winnie Byanyima (insan hakları), Joshua Wong, Pia Mancini (dijital), Cody Wilson (liberal), Binyayanga Wainaina, Danielle Ketas Citron (kişisel mahremiyet avukatı), Bjørn Lomborg (çevreci). 

 İş dünyası (2017)26; Roger Martin (CEO strateji danışmanı), Don Tapscott (inovasyon), Clayton Christensen (inovasyon), W. Chan Kim & Renee Mauberge (iş stratejisti), Michael Porter (iş stratejisti), Marshall Goldsmith (liderlik eğitimi), Alexander Osterwalder & Yves Pigneur (tasarımcı), Adam Grant (danışman), Richard D’Aveni (hiper rekabet teorisyeni), Rita McGrath (inovasyon ve gelişme stratejileri). 

 En parlak fikirler (2017)27; Ratchel Botsman (müşterek tüketim), Ellen MacArthur Vakfı (dairevi ekonomi), Vijay Govindarajan (300 dolarlık ev), Susan David (duygusal çeviklik), Dan Tapscot (dijital ekonomi-bitcoin), Scott Anthony (iş dünyasında çifte dönüşüm), Hal Gregerson (daha iyi soru sorma merkezli liderlik), Richard D’Aveni (hiper rekabet), Amy Edmondson (iş dünyasında takım kurmak), Antonio Nieto-Rodriguez (amaç hiyerarşisi konsepti), Amy Webb (nicel gelecekçi). 

Din adamları; Papa Benedict, Ali El Sistani (Irak). 

Bilim ve teknoloji sayesinde, özellikle yapay zekâ ve robotlar alanındaki çalışmalar ile insanoğlu gittikçe daha fazla Tanrının iş sahasına girmektedir. Son yapılan çalışmalardan örnekler verelim.28; 

 -İnsan beyninin haritasını çıkararak, akıl hastalıklarının önlenmesinden, beyni 
güçlendirmeye, anılar ve bilgiler yüklenmesi, kaybedilen doğal duyuları geri getirmek, duyuların geliştirilmesi (kızıl ötesi ışınları fark etme vb.), hızlı öğrenmeye (geliştirilmiş insanlar) kadar pek çok alanda kullanacak yazılımlar geliştirmek veya istenen amaca uygun dijital parçalar (çips) ilave edebilmek. 

- Doğal seleksiyonu değiştirecek harici aletler geliştirmek. 

 -Robot teknolojisi ile beyin vasıtası ile yönetilebilen organlar (kol, bacak vb.) yapmak. 
Gerçeğinden nerede ise farksız ve zihin ile yönetilebilen, bedenin doğal parçası gibi hareket eden parçalar, protezler üretmek. 

- Yapay zeka ile insan benzeri robotlar geliştirerek (beyin nöronları kopyalanarak, insan beynini taklit den bir çip yapmak) beynin limitlerini zorlamak; beynin kopyalanması yani çoğaltılması. 

 - Robotlara duyguların da kopyalanması ile sosyal unsurları olan (gülümseyen, acıyı hisseden, dokunan) fiziksel temas kurabileceğimiz insan benzeri robotlar yapılması. 

 Bazıları tüm bu gelişmelerden şu sonucu çıkarmaktadır; insanın var olma nedeni zekâyı devam ettirmektir, insan bu gezegeni kendi kendine yok edeceğinden belki de yapay zekâ başka gezegenlerde yaşamaya yarayacaktır. Öte yandan, kök hücre ve Tanrı parçacıkları gibi çalışmalar dinin endişe konusu olmaya devam ediyor. 

Sonuç; Kimler Tanrının Adamları? 

 Her çağın bir ana teması, evreni açıklayan ve etkilendiği çok sayıda olaya anlam verecek bireyleri esinlendiren ya da teselli eden bir inançlar silsilesi vardır. Bu Ortaçağ’da dindi; Aydınlanma’da Akıl’dı; on dokuzuncu ve yirminci yüzyıllarda ise, tarihi harekete geçirici bir güç olarak gören bakış açısıyla bir araya gelmiş milliyetçilikti. Bizim çağımızın egemen kavramlarıysa bilim ve teknolojidir29. Bilimin ve teknolojinin yolu doğanın gizli gerçeklerinin ortaya çıkarılması yani sonuçta Tanrısal görüşün yakalanmasıdır. Bilim insanları evrenin önce 
saçma ve akıl almaz görünen gizli gerçeklerini sezgileri ile keşfederler. Sihirbaz gibi, doğanın gizli boyutlarına bakabilen, kendine özel olağanüstü gücü ve dili olan bir dünyaları vardır. Bu dil, doğanın gizli gerçeklerini keşfetmek ve insanlığın yararına kullanmak için bir anahtar rolü sağlar. Radar ya da mikroplar böyle bulunmuştur. Hayatta her özel çağrı, eğer başarı ile takip 
edilmek isteniyorsa, garip anlayış meziyetleri ve ruh gerektirir30. Tanrının adamı böyle biridir ama pek sık rastlanmaz. Onu ortaya çıkarmak için sosyal sınıfından çıkarmalı, mükemmelleşme olanağı sağlanmalıdır. Çünkü o, sosyal sınıflara, siyasi düzene ve alışkanlıklara saldırarak yenilik yapmak istemiştir. Bir yandan büyük düşünürler, filozoflar, ekonomistler, stratejistler yetiştirmeli diğer tarafta teknolojiyi yaratacak, bilim adamlarının önünü açmalıyız. J. William 
Fulbright’ın sözlerini hatırlayalım; “Geleceğimiz yıldızlarda değil ama akıllarımızda ve kalplerimizdedir. İyi bir gelecek için öncelikle yaratıcı liderlere ve özgür eğitime ihtiyacımız var.” Tanrının adamı olmak için ihtiyacımız olan her şeyden önce akıl ve sevgi’dir. 

 Hermes; “İnsanlar, ölümlü tanrılar; Tanrılar, ölümsüz insanlardır” demişti31. Herkes Tanrının adamı olabilir çünkü o içimizde ve her yerde, bizi görüyor ve ne düşündüğümüzü biliyor. Daha önemlisi, Tanrının herkes için bir planı var, önemli olan bunun farkında olmak ve rolünü iyi oynamak. Hayatımız yoksulluğunuzu yenmek için gerekli olan parayı kazanmakla geçiyor, satın almak için ödediğiniz her parada aslında onu kazanmak için hayatınızdan çaldığınız zamanı ödüyorsunuz. Bu arada size verilen büyük mesajı unutuyorsunuz. 

Sizi mutlu  edecek şeyi; hayatın anlamını bulmayı ve rolünüzü oynamayı. Yaşamının gerçekleri her bireyde farklı ve eşsiz olan kaderi oluşturur. Hiçbir insan ve hiçbir kader, bir başka insan ya da kaderle kıyaslanamaz. Hiçbir durum kendini tekrarlamaz ve her bir durum farklı bir tepki gerektirir. 

İnsanın varoluşunun özü, sorumluluktur. Yaşam görevinin topluma karşı mı yoksa kendine karşı mı olduğuna karar vermek sizin görevinizdir. Herkesin yaşamında özel bir mesleği veya uğruna hayatını adayacağı bir misyonu, yerine getirilmeyi beklenen somut bir görevi vardır. Herkesin hayat misyonu, bunu yürütmeye yönelik özel fırsatları kadar eşsizdir. Kendisini sevecenlikle bekleyen bir insana ya da tamamlanmamış bir işe yönelik sorumluluğunun bilincine varan kişi, yaşamının anlamını yakalayabilir. Eski bir inanışa göre Tanrı insanlığı 
suçlarına rağmen sürdürür, çünkü herhangi bir dönemde, rollerinin farkında olmadan, insanlığın günahlarını affettiren, dünyaya olumlu bir yön veren on önemli kişi vardır. Belki de bunlardan biri sizsiniz ya da olmaya ne dersiniz? Başlamak için Türkiye iyi bir coğrafya.. Makaleyi Albert Einstein’in sözleri ile bitirelim; 

“Cenneti Kocaman bir Kütüphane olarak hayal ediyorum.” 


DİPNOTLAR;

1 Hermes’in hikâyesi için bakınız; Sait Yılmaz, Üç Kere Büyük Hermes (İdris Peygamber), academia.edu.tr, 8 Ekim 2018. 
2 Brian P. Copenhaver, Hermetica: The Greek Corpus Hermeticum and the Latin Asclepius in a New English 
Translation, Cambridge University, (1995). Corpus Hermeticum’un Türkçe metni için bakınız; Mahmud Erol 
Kılıç, Hermeslerin Hermesi, Sufi Kitap, (İstanbul, 2018), 70-98. Corpus Hermeticum (CH) XI; 13b, 14a. 
3 Corpus Hermeticum X; 22b-25. 
4 Corpus Hermeticum I; 24-26a. 
5 Corpus Hermeticum X; 16-19a. 
6 Araf Suresi, 6. 
7 Bakara Suresi, 36. 
8 Karen Armstrong, Tanrı’nın Tarihi, Pegasus Yayınevi, (İstanbul, 2017), 17. 
9 Bu emirler; çalışmayı ve haftada bir dinlenmeyi emreder, kutsal eşya yapmayı yasaklar, sözleşmeleri ve özel mülkiyeti korur, hırsızlığı insan kaçırmakla, insan kaçırmayı ise cinayetle eş tutar. 
10 Jacques Attali, Yahudiler, Dünya ve Para, Çev.: B.Günen, Kırmızı Kedi Yayınları, (İstanbul, 2014), 49. 
11 Mesih inancı; Yahudilerin vaat edilmiş topraklara (Nil-Fırat arası, İsrail bayrağındaki mavi çizgiler) ulaşmaları durumunda İsa Mesih'in dünyaya geri döneceği ve kutsal Armagedon Savaşı’nın o zaman kazanılacağı inancı üzerine kuruludur. 
12 Sergei A.Tokarev, Dünya Halklarının Dinler Tarihi, Ozan Yayıncılık, Çev.R.Aksungur, (İstanbul, 2006), 532. 
13 Carlos Madrigal, İncil'in Vahiy Bölümü'nün Yorumu - Kıyamet Günü, Yeni Yaşam Yayınları, (İstanbul 2000), 204. 
14 Sema Sandalcı, İlyada ve Odysseia Destanları, Aktaran: Hayati Asılyazıcı, Odatv., (13 Eylül 2017). 
15 Bertrand Russell, Batı Felsefesi, Orta Çağ, 7.Baskı, Say Yayınları, (İstanbul, 2000), 15. 
16 Erdoğan Aydın, İslamiyet Gerçeği, Literatür Yayınları, 3. Cilt, 1. Bölüm, (İstanbul, 2008), 18. 
17 Russell, a.g.e., (2000), 46. 
18 Armstrong, a.g.e., (2017), 21. 
19 Armstrong, a.g.e., (2017), 492. 
20 James E. McClellan III ve Harold Dorn, Dünya Tarihinde Bilim ve Teknoloji, Akılçelen Kitaplar, 3. Baskı, 
Çeviren: Haydar Yalçın, (Ankara, 2013), 335. 
21 McClellan III ve Dorn, a.g.e., (2013) .415. 
22 Robert Harris, “As Macmillan Never Said: That’s Enough Quotations,” Telegraph, 4 June 2002. 
23 Victor Davis, Hanson: America’s Big Fat Advantage, National Interest, (March 21, 2013). 
24 List Of The Top 100 Global Thinkers Making A Difference In The World: 2014 FP Edition. 
25 The Prospect/FP Top 100 Public Intellectuals. Prospect Magazine, 2015 Thinkers, UK. 
26 Thinkers50 Global Awards 2018: Who is the world’s most influential business thinker? (November 13, 2017), 
https://www.thegeniusworks.com/2017/11/thinkers50-global-awards-2018-worlds-influential-business-thinker/ 
27 The Full List: Thinkers50 Ranking 2017. 
28 Discovery Channel, Futurescape, (07 Aralık 2014, saat: 21.30-22.25). 
29 Kissinger, a.g.e., (2014), 360. 
30 Karl Von Clausewitz, On War, Penguin Classics, (London, 1968), 270. 
31 Orhan Hançerlioğlu, Hermesçilik, Felsefe Ansiklopedisi, Remzi Kitabevi, C.II, (2013), 310-312. 


***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder