18 Ekim 2017 Çarşamba

Uzman Gözüyle, Dünden Bugüne 'Ortadoğu' BÖLÜM 2


 Uzman Gözüyle, Dünden Bugüne 'Ortadoğu' BÖLÜM 2


"SOSYAL BİLİMİN CİLVELERİ: ARAP BAHARI PLANLANDIĞI GİBİ YÜRÜMEDİ"

2012 de ortaya çıkan Arap baharı tablosu; hedef alınan entelektüel aydın kimlikten ziyade tabandaki Müslüman İslamcı kitleyi hareketi hedef aldı. Sosyal bilimlerde matamatiksel istatikler yapılamaz. Arap baharı sistematiğide beklenmeyen bir sonuç çıkardı böylelikle. 

Büyük bir internet ve istihbarat ağı olmasına rağmen, -sosyal bilimin cilveleri diyeceğiz- beklenen sonuçlar yerine başka sonuçlar doğurabiliyor. Mesela Rusya'yı döven Taliban, şimdi Amerika'yı dövüyor. Pakistan'la papaz olmuş durumdalar. Ama zaten 80’lerden beri papazlar. Bu sırada Türkiyeye dönüyoruz. Türkiyenin kendi sorunlarını çözme açısından politikası doğruydu. Suriyenin Irak’ı yanına çekip, zaten Irak'taki yapıyı kim kurmuştu; Amerika!.Anayasayı kim yaptı; Amerika! Maliki'yi kim iş başına getirdi; Amerika ! % 60 yoğunluğu Şii olan bir yerde Maliki.Ve bu 3 ülkeyle dostluk kurup İrandan hem enerji alıyoruz ve şuanda elektiriğimizin 1/3’ini İran gazıyla üretiliyor ve dikkat edersek İran orta doğuda girişimde bulundu ve dedi ki iran'a  sizin Uranyumu alalım bizde dursun size enerji için gerekli üretim ne ise onu yapın çözelim. 

EKSEN KAYMASI KONUSU...

Ne dediler Türkiye'ye? "Ekseni kayıyor". Sonra orta doğuya gittik.İsrail'le konuştu dış işleri bakanımız ne dediler ? Biz arabulucu olalım. Suriye'yi de ikna edelim.  2 gün sonra Lübnan'a saldırdılar. 2 tane İsrail askeri kaçırıldı diye Lübnan'ı bombaladılar. 1500 kişi öldü. Dediler ki; "Sen Avrupa'nın bir ülkesiydin bu hareketlerle senin eksenin kaydı." Yeni Osmanlı imparatorluğu kuruluyor ve Türkiye Osmanlı imparatorluğu kuracak kadar enayi mi ? Orda öyle bir propaganda imajı gelmeye başladı. Peşinden de Arap Baharı... Ha bu nasıl olabilir nasıl bu boyutlara gelebilir ? Bu konuyu bir Türk gazetecisinin, analistinin açıklayabilecek gücü yok bunu bilmiyoruz. Türk istihbaratının var dersen ona da gülerim; tarzanlar topluluğu... Onlar neyse ben de o...

SORU: Dışarıdan bakarak genel olarak "Arap bahar kışa döndü" diyebilir miyiz? 

Evet doğru. Suriye bir geri çekildi yukarıda Kürtler ortaya çıktı. Şimdi Hatay'ın yarısını kontrol ediyorlar. Irak'ta Kürtler içinde dostluğa girildi. Barzani'ye hiç kimseye dokunmuyor kendi bölgesinde… Devletler hukukunda bir bölgede teröristlerini kendi içinde barındırıp ordan sana saldırdılarsa o ülke sorunludur. Amerika Pakistan'dan insansız uçak kaldırıyor Afganistan'daki teröristleri vuruyor. Afganistan'dan uçak kaldırıyor Pakistan'daki 'bilmem nerdeki teröristi'  vuruyor. Peki ama kendi yönetimindeki Irak'tan uçak kaldırıp PKK'yı bombalamıyor.

SORU: Yani Amerika, 'istediği örgütü vuruyor' mu demek istiyorsunuz?

Beraber iş birliği yapıyoruz güya...  Bilgi boşluklarımız var. Bu ne, o ne gibisinden... Türkiye müdahale ettiği zaman ayağa kalkıyorsunuz, 'Nereye müdahale ediyorsunuz? ' diyen kendileri, Suriye'ye müdahale ediyorlar.

SORU: Biraz da işin sistematiğinden çıkıp, insani yanına bakalım mı? Irak'a barış-demokrasi getirmeye girdiler sözde ama küçük yaşta tecavüz edilip evlendirilmeye calışıyor kız çocukları. Irak'tan askerler çekileli çok oldu fakat Irak hala perişan...

Şuanda hem Irak hem Suriye yönetimi hemde muhalifler uluslar arası suç işliyorlar.



SORU: Birleşmiş Milletler ve diğer örgütler bu duruma seyirci kalmıyorlar mı sizce ?

Evet çünkü birisinin veto ettiği şeyi diğeri de ediyor. Yani Birleşmiş Milletler de bu gücü kullanmaya yetmiyor. Birleşmiş Milletler sistemini değiştiremiyorsun; çünkü büyük ülkeler bu sistemin kendilerine yonttuğu için aynı şekilde tutuyorlar. O halde insancıl hukuk dediğimiz savaş hukuku uygulanamıyor. İnanılmaz hukuk ihlalleri var. Bir ülke kurulmuş seçim yapılmış bir hükümet var. Hükümet demokratik olacaktır olmazsa müdahale edilir diye bir kural yok. İslamcı, komünist, sol, demokratik olabilir. Hükümet var mı; var. Müdahale ettiğiniz zaman Birleşmiş Milletleri iptal etmiş oluyorsun. Peki nasıl oluyor o zaman; yeni kurallar var. O zaman Suudi arabistana da müdahale edilmesi lazım.çok demokratik değil, ha biraz sonra Türkiye'deki rejimi de beğenmeyebilirler.

SORU: Demek ki nereye demokrasi götürmek istiyorlarsa oraya götürecekler...

Mesela, eğer İsrail'le barışmasaydık daha fazla rahatsız olsaydı, ne yapacaktık ben bunu merak ediyorum.

SORU: İsrail özür konusunda belki çok soru gelmiştir size ama Obama'nın etkisini sormak istiyorum...

"AMERİKA'YI İFLAS ETTİREN IRAK SAVAŞIDIR"

Şimdi şöyle bir durum ortaya çıktı; bütün bu savaşlar Amerika'nın karşısında bir rakip olmamasına rağmen eskisi gibi Rusya yok, İslami ülkeler var bunlar da çok zayıf. Kendini geliştirmemiş ekonomik olarak dışarıya bağımlı teknoloji yaratamayan ülkeler bunlar...  Yani bir Sovyet gibi yakın ve eşit değiller. Buna rağmen Amerika 2008'den bu yana yaptığı askeri harcamalar yüzünden iflas etti. Harward Üniversitesi'nde bir profesör olan Lynda J. Bilmes'in yaptığı bir analiz var: Sadece Irak savaşına sosyal gider 3 trilyon dolar. Irak, Afganistan ve Ortadoğu'ya harcanan para 2003-2013 yılına kadar 6 trilyon para. Bu demek oluyor ki her Amerikalı doğan çocuk 20 bin dolar borçla doğuyor.

Bu Amerikan politikasını değiştirdi, nasıl değiştirdi? Artık bu ülkelere girip demokrasi kullanmak için belirli müeseseler demokratikleşmek için belirli ekonomik yatırımlar yapmak çok pahalı. Çünkü 2008'de iflas etti. Wallstreet çöktü, Bush çöktü yerine Obama geldi. Bunun üzerine savaş değişti. Teröre karşı küresel savaş modelinde insansız uçaklarla teröristleri vurmaya başladı. İkincisi artık Suriye müdahale edemiyor çünkü Amerikan halkı Suriye'de yerde Amerikan askeri görmek istemiyor. Peki bu durumda ne olacak ? Kim görev alacak ?

SORU: Yani bu yüzden mi Obama, İsrail'in özür dilemesi konusunda devreye girdi ?

Avrupa'ya bakıyorsun ekonomik olarak çökmüş durumda. Fransa kalkınması sıfırlamış ,başkanlarını tasnif oyu %20 bir sene içerisinde. NATO içinde gücü olan ekonomisi oturmuş tek ülke var Amerika' nın yanında; o da Türkiye. Bu durumda yalnız kalmış olan İsrail'in hala kafa tutması Amerika'nın Ortadoğu politikasını çökertir. Ne yapması gerekiyor İsrail'in ? Bu yüzden özür dilemesi gerekiyor.

SORU: Davutoğlu artık ‘’Daha ne kadar ilgilenebiliriz Suriyeli sığınmacılarla,  Birleşmiş Milletler kayıtsız kalmasın, daha çok destek versin’’ diye çağrıda bulunuyor çok uzun süredir. Malum Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı sayısı resmi rakamlarla 300 bini geçmiş durumda, 450 bini geçtiği de söylentiler içinde. Sizce BM biraz sessiz mi sığınmacılar konusunda ?

"AVRUPALI, MÜSLÜMAN GÖRÜNCE TÜYLERİ DİKEN DİKEN OLUYOR, NASIL ALSIN SURİYELİ SIĞINMACIYI! "

Kapasitesi yok BM'nin. Türkiye'ye verdikleri emirlerden biri bu; ' geçişleri durdurun.' Avrupalılar kendi içine aldıkları Bulgarları Romenleri istemiyorlar bunu nasıl kabul etsinler ya da destek versinler ki... Müslüman görünce adamın tüyleri diken diken oluyor nasıl alsın ? Türkiye'ye diyorlar ki "biz bu kadar aşırı İslamcılığın desteklenmesini istemiyoruz"

Avrupalılar Suriye'de Hizbullah'tan korkuyor. Silah gidiyor diye çat vuruyor her şeyi vuruyor. Obama kendilerine laf gelmesin diye anca gaz kullanırsa gireriz diyerek kendi kırmızı çizgilerini koydular. Şimdi gaz kullanıldı tam müdahale edildi mi belli değil. Yani bu kadar masraf yaptık asker sokamayız diyor. Ama bir yandanda bastırmaya devam ediyorlar. Gaz kullanıldı, gaz bitti egzoz kullanmaya başladılar(!) Ama bir kere Irak'ta yaptın o numara bir daha tutmaz.

SORU: Biliyorsunuz Başbakan Erdoğan Amerika'ya gitti. Ölü ve yaralı Suriyelilerin vicüdunda tespit edilensarin gazı ve kimyasal silah izlerine ait örnekleri de beraberinde götürdü. Bütün bunlar Obama' üzerinde nasıl bir etki bırakmış olabilir?

Sence bunu yapacak bir İran, Rusya veya Irak gücü yok mu ? Bunu yapacak olan kendi adamlarıda var sahada neden bize inansın ki?

SORU: PKK' nın çekilme sürecini Ortadoğu açısından nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Kürtlerin gazetelerini okursanız Arap Baharı onların gücünü ortaya çıkardı. Kuzeyde bir bölge çıktı. Barzani yarı bağımsız devlet haline geldi. Türkiye'de demokratikleşme başladı, bu onların lehine olmaya başladı. Ahmedinejad da bu seçimlerde gidecek gibi gözüküyor. Eğer bu ortamda bir barış sistematiği getiriyorsan ve bunu bir devamı varsa silahlar da alınıp çekilip gider diye düşünüyorum.

SORU:  Tam da bu noktada, İran'daki seçimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ahmedinejad bu kadar çok baskıya dayanamaz. Daha önce rusyaya petrol veriyordu. Ve buna dayanıyordu. Ama bu kadar baskı, atom bombası yapacağını zannetmiyorum ama bu kadar batı düşmanlığı yapmaması lazım yani bu moda geçti. Yapamıyorlar zaten. Müslüman ülkeler batı karşısında Rusya'ya göre daha zayıf. Anca terörle karşılık verebiliyorlar ezikliklerini. Mesela şimdi benim umudum Konfiçyus gruplarını terörist olarak almaları ve dayak yemiş İslam'ı rahat bırakmaları yani bundan sonra hedef Çin gibi gözüküyor Amerika düşmansız duramaz. Kırmızılar vardı, Kırmızılar bittikten sonra Yeşiller ve şimdi sırada Sarılar var. Onlardan sonra da uzaylılarla uğraşırlar heralde (!)

MUHALEFETİN TERÖRDEN BAŞKA BİR KONUDA SİYASET YAPACAK KAPASİTESİ YOK

Hükümetinde muhalefetinde terörü bitirmek gibi bi niyeti yok sanırım galiba terörden besleniyorlar gibi bir izlenim çıkıyor sanırım...

Sosyal ve siyasal anlamda bir sürü konuşulacak konu var ki en çok bu ilgi çekeceği için bunu konuşuyorlar çünkü muhalefetin kapasitesi yok.

"TÜRKİYE'DEKİ BİLİMSEL KABIZLIK"

SORU: Hizbullah'ın Esad'la açıkça işbirliği yapmasına ve bunu açıkça ifade etmesine ne diyorsunuz?

Bunu açıklıyorlardı zaten, biri şii biri alevi zaten Suriyeye de saldırıları da bu. Herkes biliyor bunu Türk halkı yeni öğreniyor. Bilimsel olarak kabızız. Dışarıdaki makalelerden öğreniyoruz. 2002'de Amerika müdahale edeceği zaman Irak'a görüşmeler yapıyordu. Suriyelilerle, Iraklılarla, İranlılarla öğretim görevlileri "buraya müdahele etmeyin" , "saddamın zaten gücü yok." diyorlardı... Sebebi "Eğer müdahale ederseniz İran'dan başlayıp Akdeniz'e kadar bir Şii kuşak ortaya çıkarır.

SORU: Suriye ile İsrail arasında bi savaş mı patlak verecek acaba ? Çünkü İsrail'in Suriye'deki bir tesisi bombaladığını Suriye'nin de İsrail'e ait  toprakları bombaladığına dair haberler var.

İsrail Suriye'nin cevap veremeyeceğini biliyor. Türkiye de İsrail'e cevap veremedi. Suriye'ye de cevap veremedi. Uçağı düştü vesaire... Zaten cevap verirse buralara direkt müdahale olacaktır. Bir Şiilere silah aktarılıyor mu? İkincisi muhalifler başarısız oldular. Böylece bir sebep olarak Suriye'yi vurarak muhalifleri cesaretlendirme olayı olabilir. Üçüncü bir aşama ise bu İslami grupların güçlenmesinden korkuyorlar. Yani burada çift taraflı bir şey var. Hem İslamcı gruplar güçlenmesin istiyorlar hem muhalif gruplar biraz başarılı olsun diye o tarafları vurmak zorunda kalıyorlar. Hem de aşağı ki Şii gruplara silah gitmesini önlemeye çalışıyorlar. Hele ki bir cevap verseler biz bunlara topyekun yüklensek durumundalar. O zaman Rusya'nın elindeki koz gidecek. Suriye de bizim gibi yapıyor "ilerde cevabını vereceğim çok kötü olacak".

SORU: İsrail'in Suriye'yi bombalaması karşısında Obama'nın 'saygı duyuyorum' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz ? 

Desin ne olacak ki? Obama'yı da öldürürler. Kennedy'yi de öldürdükleri gibi. Obama oradaki lobilerin beynini yıkıyor. Obama öyle bir güçlü başkan değil ki.

SORU: Esad'ın ömrü ne kadar sizce ? 

Bilmiyorum. Şimdi Sünni, Alevi, Şii çatışması devam edecek gibi görünüyor.




***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder