18 Kasım 2020 Çarşamba

YAKIN TARİHİMİZDE SES GETİREN YÜRÜYÜŞLER., BÖLÜM 2

YAKIN TARİHİMİZDE SES GETİREN YÜRÜYÜŞLER., BÖLÜM 2



Yakın Tarihimizin, Ses Getiren Yürüyüşleri,Dr. E. Amiral Ergun MENGİ,


14. Çocuk İstismarı, Kadına Şiddet ve Doğa Katliamlarına Dikkat Çekmek

Güzergah: Çanakkale-Ankara 08 Mart-03 Nisan 2018, 431 Km. 22 Gün.

Ayvacık ilçesi Ahmetçe köyünden Dilek Taş, Biga ilçesinden Hülya Kurt ve Kocaeli'den Nursel Karagöz, çocuk istismarları, kadına şiddet ve doğa katliamlarına dikkat çekmek amacıyla “3 İnsan, 3 Kadın, 3 Anne” sloganıyla ve giydikleri Sarı Yeleklerle   03 Mart 2018’de Çanakkale’den Ankara’ya yürüyüş başlatmışlardır.  Yürüyüşçü üç kadın, “Anne ve insan kimliğimizle, özgür kadın, özgür toplum için, çocuğa, kadına, hayvana, doğaya yönelik her türlü istismar, taciz, tecavüz, talan ve cinayetlere karşı yürüdüklerini” belirtmiştir.
  
Amacın; taleplerini ve topladıkları imzaları Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere sunmak olduğunu, ancak sadece CHP ve HDP'den olumlu yanıt aldıklarını belirtmişlerdir .

Sonuç: HDP hariç hiçbir siyasi parti bu üç (3) kahraman kadına randevu vermemiştir. Bunun üzerine Meclis önünde, "Son yıllarda ciddi artış gösteren çocuklara, kadınlara, hayvanlara ve doğaya yönelik her türlü istismar, saldırı, tecavüz, cinayet ve katliamlara dikkat çekmek için yürüyoruz. Çıkacak yasalarda taleplerimizin dikkate alınması istiyoruz. Adalet Bakanlığı verilerine göre yılda ortalama 8 bin çocuk, istismara uğruyor. Bu, günde 21 çocuk demek. Son 5 yılda çocuk istismarı dava sayısı yüzde 50 arttı. Çocuk istismarında ülkemiz dünya sıralamasında 3'üncü sırada. Biz bir çığlık atıyoruz. 'Bağırmadı' diyerek tecavüzleri aklayanlara karşı bir çığlık bu. 'Bir kereden bir şey olmaz' diyenlere karşı bir çığlık. Biz ahlaklı ve temiz bir toplumda yaşamak istiyoruz. " sözleriyle yürüyüşlerini tamamlamışlardır .

15. “Türkiye İçin Adalet, Fenerbahçe İçin Adalet" ve “Adalete Fener Yak” Yürüyüşü, 

Güzergah: İstanbul Bağdat Caddesi ve Ankara Anıtkabir. 16 Şubat- 23 Mart 2014

Fenerbahçeli Avukatlar Derneği tarafından 16 Şubat 2014 tarihinde düzenlenen "Türkiye İçin Adalet, Fenerbahçe İçin Adalet" yürüyüşü, tahminen 450.000 kişinin katılımıyla, İstanbul Bağdat Caddesi Şaşkınbakkal'da başlamış ve Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı önünde sona ermiştir . Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı, yaklaşık 3 saat süren yürüyüş sonunda FB Başkanı Aziz Yıldırımın vermiş olduğu mülakatta adalet ve hak-hukuk konularında önemli tespitleri olmuştur .




Diğer taraftan Ankara Fenerbahçeliler Derneği, “1 milyon kişi ile Anıtkabir’e” sloganı ile başlattığı  yürüyüşe O zamanki 1907 Fenerbahçe Derneği başkanı ve Fenerbahçe eski yönetim kurulu üyesi Ali Koç, “Adaletin rengi olmaz, bir gün herkese lazım olur”, demiştir. 1907 Fenerbahçe Derneğinin kampanyasına yoğun ilgi gösterilmiş ve imza sayısı çok kısa sürede 500.000’i aşmıştır. 
   


23 Mart 2017 tarihinde, “Adalet için fener yak” yürüyüşünde Anıtkabir'e 358 bin kişi katılmıştır. Gerek 14 Şubat İstanbul Yürüyüşüne ve gerekse Anıtkabir toplantısına Fenerbahçelilerin yanında Galatasaraylılar, Beşiktaşlılar ve diğer spor kulüplerinin taraftarlarının da yer alması çok büyük sevinç kaynağı olmuştur. 
FB Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Anıtkabir anı defterine “Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Yüce Atatürk; … yegane ruhu Kuvai-Milliye olan Fenerbahçe Kulübü'nün Başkanı olarak,…İşgal altındaki bir ülkeyi çağdaş, demokratik bir cumhuriyet haline getiren irade ve devrimlerinize sahip çıkmak konusundaki kararlılığımız ve mücadelemiz tamdır. ….Rahat Uyu Atam. Yolun Yolumuz. Andın Andımız olacaktır. Söz veriyorum ki devrimlerinizi ve ilkelerinizi unutturmak isteyen karanlıkların yüzünde yanan son bir ışık kalacaksa o Fenerbahçe olacaktır” şeklinde yazmıştır. 

16. “1919 Genç Samsun'dan Ankara'ya Yürüyor

Güzergah: Samsun-Ankara, 17-19 Mayıs 2014, 3 Gün

Türk gençlik Birliği (TGB)’nin başta 14 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan Türkiye’nin en büyük maden kazası olan ve 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan Soma faciası  olmak üzere Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunlara dikkati çekmek  ve Mustafa Kemal Atatürk’ün kendilerine emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin karşı karşıya olduğu tehlikeyi haykırmak için 1919 TGB’li gencin yaptığı bu yürüyüş. Samsun-Havza-Merzifon-Amasya-Çorum-Ankara ve Ankara’da Güvenpark-Anıtkabir güzergâhında halktan çok destek görmüştür. 
  

Samsun'dan yola çıkan TGB üyesi 1919 üniversiteli genç 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal ve arkadaşlarının başlattığı tam bağımsızlık, milli hükümet, emekten, emekçiden yana bir iktidar, demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti ilkelerini benimsemiş, çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkmayı hedeflemiş, ölümlerin, iş cinayetlerinin, katliamların, adaletsizliğin ve haksızlığın olmadığı, bir Cumhuriyet rejiminin esas alınmasını ortaya koydular. 

Yürüyüşü gerçekleştiren TGB üyeleri, yürüyüşün amacının Cumhurbaşkanlığı seçimi, İş kazaları, özelleştirme ve taşeronlaşma gibi konularda seslerini duyurmak olduğunu ifade ettiler .    

Sonuç: 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciayla ilgili davada dört yıl sonra 11 Temmuz 2108 tarihinde yürüyüşten…. karar verildi. Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan'a 15 yıl hapis cezası verildi 

17. Adalet Yürüyüşü 

Güzergah: Ankara-İstanbul, 15 Haz- 09 Tem 2017, 25 gün ve 432 Km. 

15 Haziran Perşembe günü Ankara Güvenpark’tan yola çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü 25 gün sonra 09 Temmuz 2017 günü Maltepe’de tarihi Adalet Buluşması  ile sona ermiştir. 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, son 3 kilometreyi yalnız yürüyeceğini açıkladı ancak vatandaşlar kaldırımları ve yolun çevresini sararak adeta 'yalnız yürümeyeceksin' mesajı vermiştir.
 


Sonuç: Adalet var demekle olmaz, hissedilmesi gerekir. Türkiye’de Adaletle ilgili önemli bir değişiklik olmadı. Adalete yönelik halkın şikayetleri devam etmektedir. Gazetedeki bir yazısından dolayı tutuklu bulunan seçilmiş Milletvekili Enis Berberoğlu Adalet Yürüyüşünden 14 ay sonra, Milletvekilliği bitene kadar, infazın durdurulması kararıyla 20 Eylül 2018’de serbest bırakıldı. 

18. GELENEKSEL YÜRÜYÜŞLER:

a. 57'nci ve 27. Alayı Anma Yürüyüşü
  

Güzergah: Tekirdağ-Çanakkale, 13-18 Mart
Çanakkale Savaşında destanlaşman 57. Alayın aziz hatırasına bir saygı olarak 57 Tekirdağlı gönüllü tarafından icra edilen 57'nci Alay Yürüyüşü her yıl halkın katılımıyla daha da coşkuyla yapılmaktadır. 

Tekirdağ’dan yola çıkan 57. Alay Yürüyüşçülerinin Keşan’da karşılanması sonrası, buradan  27. Alay Yürüyüşçüleri konvoya katılmakta ve  yürüyüşçüler “Bastığımız yerlere toprak demeden, bu topraklarda şehit düşmüş kefensiz yatan binlerin huzuruna doğru, geri dönmeyi düşünmeden yürüyoruz” ifadeleriyle başlayan bu yürüyüşler 18 Mart günü Çanakkale Şehitler Abidesinde sona ermektedir.

b. Atatürk ve İstiklal Yolu yürüyüşü



Güzergah: İnebolu-Kastamonu 4 gün. 95 Km.
   
Kastamonu Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü”, Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu Limanı’na gelen silah ve cephanenin taşındığı İnebolu-Kastamonu arasındaki 95 kilometrelik yolda 4 Günde icra edilmektedir. Yürüyüşe Türkiye’nin birçok yerinden yüzlerce kişi katılmaktadır. Milli Mücadele döneminde, Kayık ve kağnının iş birliği kapsamında, gemilerle İnebolu’ya getirilen silah ve cephanenin Kastamonu üzerinden Ankara’ya ulaştırıldığı bu güzergah 1924 yılında "İstiklal Yolu" olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından beyaz şeritli İstiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir".
Bu yürüyüş, bu kutlu İstiklal Yolu’nda Şehit Şerife Bacı’nın ve Hamamcı Kadı Salih Reis’in ve nice şehitlerimizin ve gazilerimizin mücadelesinin unutulmaması için her yıl yapılmaktadır.

c. Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü:


Güzergah: Kızılçubuk Köyü-Sarıkamış, Aralık-Ocak Ayı, 6.5 Km.
Bu anma yürüyüşü, I. Dünya Savaşı'nda Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için 22 Aralık 2014- 15 Ocak 2015 tarihleri arasında yapılan Sarıkamış Harekatı'nda Allahuekber Dağları’nda donarak ölen 60 bin şehidimizi anmak için her yıl Aralık-Ocak ayında yapılmaktadır.
  
Yürüyüşçüler, her yıl Kızılçubuk zirvede toplanarak “Türkiye Şehitleriyle Yürüyor” sloganlarıyla şehitleri anarak yürüyüşlerini onların yaladığı hava şartlarında icra etmektedirler. Bu yürüyüş, Alaattin Karaca başkanlığındaki dönemin Dağcılık Federasyonu ile 2003 yılında Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı olan Necati Bölükbaşı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in çabalarıyla kamuoyunca sahiplenilmiştir.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen, her yaştan binlerce kişi, Sarıkamış'ın Kızılçubuk köyünden 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganlarıyla 6,5 kilometrelik 'Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur Yolu'nu izleyerek, Yukarı Sarıkamış Mahallesi'nde yürüyüşü sonlandırmaktadır .

DİPNOTLAR;

1  Aydın Kişi, Etrafındaki sorunları dert edinen ve çözüm yolları bulmaya çalışan kişidir. 
2  Miyase İlknur, Yürümek Umuttur, Cumhuriyet Gazetesi, 09 Temmuz 2017, 
    http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/777040/Yurumek_umuttur.html, 04 Ocak 2019.
3  Dr. Mustafa ÇULÇU 
    http://www.atam.gov.tr/dergi/sayi-45/canakkale-krizi-ve-lloyd-georgeun-iktidardan-dusmesi-eylul-ekim-1922
4  Uğur Dündar, Atatürk’ün strateji dehasını belgeleyen bu olayı biliyor musunuz?..31 Ekim 2018,  
    https://www.sozcu.com.tr/2018/yazarlar/ugur-dundar/ataturkun-strateji-dehasini-belgeleyen-bu-olayi-biliyor-musunuz-2710987/
5  Cumhuriyet’in İlk Darbesi, Cumhuriyet Gazetesi, 27 Mayıs 2011, http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/diger/252626/Cumhuriyet_in__ilk_darbesi_.html
6  Aziz Çelik, İşçilerin 51 Yıl Önceki Adalet Yürüyüşü, Birgün Gazetesi, 19.06.2017,  https://www.birgun.net/haber-detay/iscilerin-51-yil-onceki-adalet-yuruyusu-165458.html
7  Osman AROLAT, Yakın tarihimizdeki Yürüyüşler Üzerine..., Dünya Gazetesi, 04 Temmuz 2017
    https://www.dunya.com/kose-yazisi/yakin-tarihimizdeki-yuruyusler-uzerine/370708
8  İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi öğrencileri, Özel Yüksek Okulların devletleştirilmesi için, 16 Kasım 1967 Perşembe günü, yürüyüş yapmak istedi. 
    Sultanahmet'teki okulun önünden, Ayasofya'ya kadar ellerinde pankartlarla yürüyen gençler, Valilik'ten gelen bir emirle durduruldu, 
    Özel Yüksek Okulları kınamak amacı ile İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen gençlerin başkente yaklaşması üzerine, Ankara'daki bazı üniversite ve fakülte 
    öğrencileri de, yürüyüş yapanlara sempatilerini belirtmek ve davalarını desteklemek amacı ile 17 Kasım 1967 Cuma günü derslere girmeme kararı aldı.
    SBFBYYO ve ODTÜ öğrencileri, Pazartesi de dahil derslere girmemeyi kararlaştırdı.
    ODTÜ Öğrenci Birliği ve Birliğe bağlı 8 dernek, boykotun üniversite Rektörlüğüne karşı olmadığını, özel okulları protesto etmek gayesini güttüğünü 
    belirtti ve boykotun Cumartesi sabahından Pazartesi akşamına kadar süreceğini, bu süre içinde hiç bir öğrencinin derslere ve sınavlara girmeyeceğini 
    ifade etti.
9  Turhan Feyzioğlu,  "Kürtçe özel okul" diyenler 68 kuşağının bu mücadelesini biliyor mu?, 06.10.2013, 
    https://odatv.com/kurtce-ozel-okul-diyenler-68-kusaginin-bu-mucadelesini-biliyor-mu-0610131200.html
10  Hikmet Çiçek, Devrimci Portreler, Kırmızı Kedi, 2018, İstanbul, s.307.
11  İlber Ortaylı, “Sandviççi Dükkanı gibi özel okul açılıyor” , Yeniçağ Gazetesi, 29 Aralık 2018, 
     https://www.yenicaggazetesi.com.tr/ilber-ortayli-sandvicci-dukkani-gibi-ozel-okul-aciliyor-218856h.htm
12  Soner Yalçın, Bir Yürüyüş Günlüğü, Sözcü Gazetesi, 11 Mayıs 2014, 
     https://www.sozcu.com.tr/2014/yazarlar/soner-yalcn/br-yuruyus-gunlugu-506776/ 1/10 
13  68 kuşağı konusunda çok önemli eserlere imza atan Turhan Feyizoğlu'nun “Deniz” adlı kitabından öğreniyoruz:
14  Soner Yalçın, Bir yürüyüş günlüğü, Sözcü Gazetesi, 06.11.2018, 
      https://www.sozcu.com.tr/2014/yazarlar/soner-yalcn/br-yuruyus-gunlugu-506776/ 5/10, YÜRÜYÜŞTE KİMLER VARDI? 
      Tam Bağımsız Türkiye İçin Mustafa Kemal Yürüyüşü'ne katılan 68 kuşağı gençlerinden bir bölümü şu kişilerdi: Deniz Gezmiş, Cihan Alptekin, 
      Hüseyin Cevahir, Doğu Perinçek, Mustafa İlker Gürkan, Cengiz Çandar, Mustafa Lütfü Kıyıcı, Eyüp Neşat Yıldırım, Deniz Çamlıbel, 
      Kazım Kolcuoğlu, Bozkurt Nuhoğlu, Oral Çalışlar, Orhan Kotan, Atilla Sarp, Mustafa Zülkadiroğlu, Timur Erkman, Özgün Nas, Demir Küçükaydın, 
      Selahattin Okur, Mustafa Karşılayan, Mehmet Mehdi Beşpınar, Cevat Ercişli, Hüseyin Karslı, Feridun Şakar, Şekip Mermut, Ali Askeri, 
     İskender Odabaşoğlu, Zülküf Şahin, Toygun Eraslan, Nazif Önal, Önder Aktosun, Muzaffer Köklü, Kadri Kaplan…
15  İbid.
16  Osman AROLAT, Yakın tarihimizdeki yürüyüşler üzerine..., Dünya Gazetesi, 04 Temmuz 2017, 
      https://www.dunya.com/kose-yazisi/yakin-tarihimizdeki-yuruyusler-uzerine/370708
17  Hakan Koçak, İşçi Gençlik El Ele, Toplumsal Tarih, Mayıs 2018, sayı 293, S.107, 
      https://www.academia.edu/36984576/68_de_%C3%96%C4%9Frenci-%C4%B0%C5%9F%C3%A7i_Dayan%C4%B1%C5%9Fmas%C4%B1_%C4%B0%C5%9E%C3%87%C4%B0-GEN%C3%87L%C4%B0K_EL_ELE_
18  15 Şubat 1969’da Ankara’da Büyük Eğitim Yürüyüşü Düzenlendi, 15 Şubat 2016, 
      https://gazetemanifesto.com/2016/15-subat-1969-ankarada-buyuk-egitim-yuruyusu-duzenlendi-20926/,
19  Büyük Anadolu Yürüyüşü Başladı, 06 Nisan 2011, 
      https://indigodergisi.com/2011/04/buyuk-anadolu-yuruyusu-basladi-cevreyi-koruma-dogal-yasami-koruma/,; 
      Büyük Anadolu Yürüyüşü Başladı, Cumhuriyet Gazetesi, 19 Nisan 2011, 
      http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/diger/240496/Buyuk_Anadolu_Yuruyusu_basladi.html,   
      Büyük Anadolu Yürüyüşü Katılımcıları Yola Çıktı, Hürriyet Gazetesi, 16 Nisan 2011 
      http://www.hurriyet.com.tr/gundem/buyuk-anadolu-yuruyusu-katilimcilari-yola-cikti-17565871
20  Büyük Anadolu Yürüyüşü Bitti, 08 Haziran 2011, https://t24.com.tr/haber/buyuk-anadolu-yuruyusu-bitti,149891
21  Zeynep Gürcanlı, Aylin Kotil 'seçim barajı düşsün' diye yürüyor  Hürriyet Gazetesi, 08.07.2013, 
22  Ve Aylin Kotil Ankara’da, Hürriyet Gazetesi, 26 Temmuz 2013, 
      http://www.hurriyet.com.tr/gundem/ve-aylin-kotil-ankarada-24397362
23  Adalet için yürüyen 4 gence polisten ilginç teklif, Milliyet gazetesi, 21.07.2013.
      http://www.hurriyet.com.tr/gundem/aylin-kotil-secim-baraji-dussun-diye-yuruyor-23680100
      http://www.milliyet.com.tr/adalet-icin-yuruyen-4-gence/gundem/detay/1739644/default.htm: 
      http://t24.com.tr/haber/gumussuyunda-adalet-yuruyusune-polis-mudahalesi,237448
24  Antalya'dan Yürüyerek Gelen 3 Genç, Ali İsmail Korkmaz'ın Saldırıya Uğradığı Yere Karanfil Bıraktı, 28 Temmuz 2013, 
      https://www.haberler.com/antalya-dan-yuruyerek-gelen-3-genc-ali-ismail-4879103-haberi/
25  Gümüşsuyu'nda 'Adalet Yürüyüşü'ne polis müdahalesi, 
      http://t24.com.tr/haber/gumussuyunda-adalet-yuruyusune-polis-mudahalesi,237448
26   Ethem Sarısülük davasında polisin cezası artırıldı, 21 Mart 2018, 
      https://www.cnnturk.com/turkiye/ethem-sarisuluk-davasinda-polisin-cezasi-artirildi
27  Mehmet Ayvalıtaş Davasında 4. Kez Rapor İstendi, Milliyet gazetesi, 09 Mayıs 2018, 
      http://www.milliyet.com.tr/mehmet-ayvalitas-davasinda-4-kez-rapor-istanbul-yerelhaber-2785653/
28  Berkin Elvan davası: Tanıklar ‘Tanımıyoruz, bilmiyoruz’ dedi, sanık polis tutuklanmadı, 28 Kasım 2018, 
      http://www.diken.com.tr/berkin-elvan-davasi-taniklar-tanimiyoruz-bilmiyoruz-dedi-sanik-polis-tutuklanmadi/
29  Berkin İçin Antalya'dan İstanbul'a Yürüyen Ekip Bilecik'e Ulaştı, 22 art 2014, 
      https://www.haberler.com/berkin-icin-antalya-dan-istanbul-a-yuruyen-ekip-5817596-haberi/
30  730 kilometre yürüyen gençler Antalya'ya döndü, Hürriyet Gazetesi, 05 Nisan 2014, 
      http://www.hurriyet.com.tr/gundem/berkin-icin-730-kilometre-yuruyen-gencler-antalyaya-dondu-26161072
31  Berkin Elvan için yürüyen gençler Antalya'ya döndü, 06 Nisan 2014, 
      https://www.gazetebir.com.tr/haber/berkin-elvan-icin-yuruyen-gencler-antalya-ya-dondu/
32  Berkin Elvan davası: Tanıklar ‘Tanımıyoruz, bilmiyoruz’ dedi, sanık polis tutuklanmadı, 28 Kasım 2018, 
      http://www.diken.com.tr/berkin-elvan-davasi-taniklar-tanimiyoruz-bilmiyoruz-dedi-sanik-polis-tutuklanmadi/
33  Trafik Terörüne Karşı Yürüyen Bir Baba, 31 Temmuz 2015, 
      http://www.gazetekadikoy.com.tr/genel/trafik-terorune-karsi-yuruyen-bir-baba-h7372.html
34  https://www.haberler.com/efe-boz-un-babasi-ankara-yolunda-2649387-haberi/
35  Efe Boz Davası’nda 4 yıl sonra karar çıktı, Hürriyet Gazetesi, 17.04.2104, 
      http://www.hurriyet.com.tr/gundem/efe-boz-davasi-nda-4-yil-sonra-karar-cikti-26241646
36  Sarı Yelekler daha sonra 2018 Aralık ayında Fransa başta olmak üzere batı ülkelerindeki göstericiler tarafından da kullanılmıştır.
37  3 kadın Ankara'ya ulaştı: Asıl mücadele şimdi başlıyor, Evrensel Gazetesi, 
      https://www.evrensel.net/haber/349211/3-kadin-ankaraya-ulasti-asil-mucadele-simdi-basliyor
38  Çanakkale’den Ankara’ya Yürüyen 3 kadın Mecliste, CNNTürk, 03 Nisan 2018, 
      https://www.cnnturk.com/turkiye/canakkaleden-ankaraya-yuruyen-3-kadin-mecliste
39  Çanakkale'den Ankara'ya yürüyen 3 kadın Eskişehir'de, Hürriyet Gazetesi, 27 Mart 2018, 
      http://www.hurriyet.com.tr/canakkaleden-ankaraya-yuruyen-3-kadin-eskiseh-40785737
40  Fenerbahçelilerden Tarihi Yürüyüş, Milliyet Gazetesi, 15 Şubat 2014, 
      http://www.milliyet.com.tr/fenerbahceliler-cadde-ye-akin-etti--fenerbahce-1837542-skorerhaber/
41  Batuhan, Aziz Yıldırım’dan Olay Röportaj, Onedin.com, 24 Şubat 2014, 
      https://onedio.com/haber/aziz-yildirim-dan-olay-roportaj--257356, 12 Aralık 2018.
42  Bir milyon Fenerli Pazar günü Anıtkabir’e, Hürriyet Gazetesi, 18 Mart 2014, 
      http://www.hurriyet.com.tr/1-milyon-fenerli-pazar-gunu-anitkabir-e-26029177
43  Fenerbahçe İçin Adalet Yürüyüşü, Habertürk, 16 Şubat 2014, 
      https://www.haberturk.com/spor/futbol/haber/921966-fenerbahce-adalet-icin-yurudu
44  İşte Fenerbahçe’nin Yeni Tezahüratı, Hürriyet Gazetesi, 16.02.2014, 
      http://www.hurriyet.com.tr/iste-fenerbahcenin-yeni-tezahurati-25821525
45  Soma faciası: Ölü sayısı 301, kurtarma çalışmaları sona erdi
      https://www.bbc.com/turkce/haberler/2014/05/140516_soma_toplama
46  TGB'NİN SAMSUN'DAN ANKARA'YA '1919 GENÇ' YÜRÜYÜŞÜ, Milliyet Gazetesi, 17 Mayıs 2014.
      http://www.milliyet.com.tr/tgb-nin-samsun-dan-ankara-ya-1919-genc-samsun-yerelhaber-203047/
47  19 Mayıs’ta Soma hüznü, Milliyet gazetesi, 19 Mayıs 2014, http://www.milliyet.com.tr/19-mayis-ta-soma-huznu-gundem-1884517/
48  1919 Kişi Samsun'dan Ankara'ya Yürüyerek Geldi, 
      https://www.haberankara.com/1919-kisi-samsundan-ankaraya-yuruyerek-geldi/9014/
49  Soma faciası davasında karar: Can Gürkan'a 15 yıl hapis cezası, 
      https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/soma-faciasi-davasinda-kararcan-gurkana-15-yil-hapis-cezasi,JVrCwDa30kabX4fibVXgHA/fPc0G-MuPkmP0mOzFPkkCw
50  Maltepe’de Tarihi Adalet Buluşması, Sözcü Gazetesi, 9 Temmuz 2017, 
      https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/maltepede-tarihi-adalet-bulusmasi-1925832/
51  Enis Berberoğlu tahliye edildi, Hürriyet Gazetesi, 20 Eylül 2018, 
      http://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-enis-berberoglu-tahliye-edildi-40962840
52  Türkiye Sarıkamış şehitlerini andı, Sözcü gazetesi, 06 Ocak 2019, 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder