5 Ekim 2020 Pazartesi

16 EKİM 2008 PERŞEMBE GÜNLÜK GAZETELERDEN ALINTILAR., BÖLÜM 2

 16 EKİM 2008 PERŞEMBE GÜNLÜK GAZETELERDEN ALINTILAR.,  BÖLÜM 2


İlhan Selçuk, Ergenekon Savcılarını Dava Ediyor


Cumhuriyet gazetesi yazarı İlhan Selçuk, Ergenekon iddianamesinde hakkında davayla ilgisiz, özel yaşamını ihlal eden ve karalamaya dönük bilgi koydukları gerekçesiyle savcılar Öz, Pekgüzel ve Taşkın'a dava açtı.

Ergenekon Soruşturması kapsamında gözaltına alınarak hakkında iddianeme düzenlenen Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, savcılar Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın hakkında iddianemeyi düzenlerken "kişilik haklarına saldırıda bulundukları" gerekçesiyle dava açtı.

İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davada, Selçuk'un avukatları, soruşturmayı yürüten üç savcının Selçuk'a yönelik bazı saptama ve bilgilere  davayla ilgisiz olduğu halde iddianamede yer verdiklerini, bu belgeleri Selçuk'u karalamak ve küçük düşürmek için kullandıklarını iddia ettiler.

Tazminat istemedi, kararın yayımını istedi Şikayette, Ergenekon savcılarının özel yaşamın gizliliğini ihlal ettiği, keyfi davrandığı ve Selçuk'u karaladıkları savunuldu.

Dava dilekçesinde mahkemeden kişilik haklarına yapılan haksız saldırının tespitini isteyen İlhan Selçuk, davalı savcılardan para olarak herhangi bir tazminat  isteminde bulunmadı; bunun yerine kararın gazetelerde ilanen yayımlanmasına hükmedilmesini talep etti.

Dava dilekçesinde, iddianamede ve dosyada yer verilen bazı bölümlerden alıntılar yapılarak, bu bilgilerin davayı açan savcıların Selçuk'a yönelik kişisel tavır ve duygularını yansıttığına yer verildi. Belirtilen dava dilekçesinde, Ceza Muhakemesi Kanunu ile kendilerine tanınan yetki sınırını çiğnedikleri, aştıkları ve görevlerini kötüye kullanarak Selçuk'un kişilik haklarını ihlal ettikleri, bu durumun savcıların "kişisel kusurunu" oluşturduğu ileri sürüldü.

"Örgüt yöneticiliği" ve "silahlı isyana tahrik" ile suçlannıyor

21 Eylül sabahı, 4.30'da gözaltına alınan ve İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulanan İlhan Selçuk, ertesi gün savcılıkta sorgusunun ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Selçuk'un uğradığı muamele Türkiye'deki ve uluslararası basın meslek örgütlerinin tepkisine yol açmıştı. Savcı Öz'ün sorguladığı ve hakim önüne çıkarılmasına gerek görülmeyen Selçuk'a yurtdışı çıkış yasağı konulmuştu.

10 Temmuz 2008 tarihinde kaleme alınan iddianamede Selçuk, "silahlı terör örgütü kurma, yönetme, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, hükümete karşı silahlı isyana tahrik" ile suçlanıyor.

İlhan Selçuk'un dahil edildiği 86 sanıklı Ergenekon Davası'nın görülmesine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 20 Ekim'de Silivri'de başlanacak.

Ümraniye'de 13 Haziran 2007'de bir gecekonduda bulunan el bombalarının izinin sürülmesiyle bugüne kadar büyük çaplı dokuz operasyon 

yapılmıştı. Aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, gazeteciler Tuncay Özkan, Vedat Yenerer, 

Güler Kömürcü ve mafya lideri Sedat Peker ve emekli astsubay Oktay Yıldırım'ın de bulunduğu 46 kişi tutuklanmıştı.(EÖ)

https://groups.google.com/forum/?hl=tr#!topic/arataer_hukuk__kultur_sanat_portali/fnoBPTqLb3w


***********************


Sözde `Soykırım` Kitabına para cezası


 Pencere Yayınları tarafından Türkçeye çevrilen ve Mavi Kitap olarak bilinen eserden dolayı, yayınevine 7 bin 500 YTL para cezası verildi.

Pencere Yayınları`na 2005 yılında yayınladığı, 1914 -1915 yıllarında yapılan Ermeni Katliamını tanıklıklarla anlatan Mavi Kitap isimli eserden dolayı 7 bin 500 YTL para cezası verildi.

Emekli Büyükelçi ve CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ`ın kitap nedeniyle Pencere Yayınları sahibi Muzaffer Erdoğdu`ya açtığı tazminat davası sonuçlandı. 

Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi yayınevi sahibine 7 bin 500 YTL para cezası kesti. Elekdağ ve dönemin milletvekilleri, 2005 yılında Ermeni soykırımıyla ilgili İngiliz Parlementosu`na mektup yollamıştı.

Yazar Taner Akçam ise bu olayı eleştiren bir yazı kaleme almıştı. Elekdağ, Taner Akçam aleyhine ve yazıya Mavi Kitap`ta yer veren Muzaffer Erdoğan hakkında tazminat davası açmıştı. Yerel mahkemenin tazminat kararını bozan Yargıtay, mahkemenin tekrar görülmesini istemişti.

Yayınevi avukatı Muhsin Kemal Şimşek, `Tamer Akçam`ın yazısına yayınevimiz yer verdiği için cezalandırılıyor. İlginç olan Mavi Kitap hakkında dava açmaya cesaret edememeleri. Sadece, Şükrü Elekdağ`ın kişilik haklarına hakaret edildiği iddiasıyla, Taner Akçam`a ve yayınevimize dava açıldı.`dedi. 

Şimşek, `Aslında bu ceza, dava açmaya cesaret edemedikleri kitabın imajına yöneliktir. Kitabı karalamaya çalışıyorlar. Dava bitmedi tekrar görülecek.` diye belirtti.

Mavi Kitap, James Bryce ile Arnold Toynee tarafından Londra`da, `Osmanlı İmparatorluğunda Ermenilere Yönelik Muamele 1915-1916` adıyla yayınlanmıştı. 

Önemli bir kaynak olan kitap, dünyada Mavi Kitap ismiyle anılıyor. Amerikan ve İngiliz resmi belgelerinin yanı sıra tanıkların anlatımına dayanan Mavi Kitap, Pencere Yayınevi tarafından 2005 yılında 2 cilt halinde yayımlandı.

2008-10-16

https://groups.google.com/forum/?hl=tr#!topic/arataer_hukuk__kultur_sanat_portali/fnoBPTqLb3w


 ********

Kaplan`a Müebbet hapis cezası

 Kendisini halife ilan eden ve yasadışı Anadolu Federe İslam Devleti/İslami Cemaat ve Cemiyetler Birliği(AFİD/İCCB) örgütünü kurduğu iddia edilen Muhammet Metin Kaplan, müebbet hapis cezasına mahkûm oldu. 

Yargıtay`ın müebbet hapis cezasını onaylaması halinde, İstanbul 14 Ağır Ceza Mahkemesi`nde 4 yıldır tutuklu olarak yargılanan Kaplan, 26 yıl daha hapis yatacak. Halen 58 yaşında olan Kaplan, 84 yaşına kadar tutuklu kalacak.

2008-10-16 Sabah

https://groups.google.com/forum/?hl=tr#!topic/arataer_hukuk__kultur_sanat_portali/fnoBPTqLb3w


***********

Yargıtay, Devlete ve Adalete Hakareti küfür saydı


 -ANKARA(ANKA)- 

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, `Ben böyle adaletin, emniyetin, devletin a k` sözlerini `sövme` kabul etti. Yerel Mahkeme, bu sözü söyleyen sanığın beraatine karar vermişti. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sözlerin suç unsuru taşıdığını belirterek beraat kararını bozmuştu. Genel Kurul`a gelen dosyada yerel mahkemenin beraat hükmü oybirliğiyle bozuldu.

Yozgat`ın Yerköy ilçesinde meydana gelen olayda, D.A. düğünlerinin saat 23.00 de sonlandırılmasını isteyen polis memurlarına karşı çıkarak, `Ben böyle adaletin, emniyetin, devletin a k` dedi. Polis memurları da, D.A. hakkında suç duyurusunda bulunarak `görevliye sövme `suçunun işlendiğini iddia etti.

-YARGITAY BERAAT KARARINI BOZDU-

Beraat kararına yapılan itiraz sonrası dosya, Yargıtay 4. Ceza Dairesi`ne geldi. Daire, sövme eyleminin `görevliye sövme` olarak değerlendirilmesi ve beraat hükmünün bozulması gerektiğine karar verdi.

-`SANIK DA POLİS DE REFLEKSİF DAVRANDI-

Yargıtay`ın bozma kararına yerel mahkeme direndi. Direnme kararında şu görüşler dile getirildi:

`Sanığın eylemi, refleksif bir eylemdir. Bu nedenle de eylemin suçun husule gelmesini sağlayabilecek bir genel ve özel kast unsuru söz konusu değildir.  Dairenin, ama asıl olarak da yargının, dehşetli de olsa, irkiltici de olsa kendisine ve başkalarına karşı söylenmiş sözlerin temellerine inebilme cesaretini taşıması bir zarurettir. Sürecin gelişimi göz önüne alındığında yalnızca sanığın sarf ettiği sözlerde duraklamak bizi toplumsal yaşam ortamlarına aşırı müdahaleye yönelten bir indirgemecilik sonucuyla karşı karşıya bırakabilir. Sanık bu sözlerinde `isyan` belirtmiştir. Sözün ağırlığı, isyanı ortadan kaldırmaz.`

Yerel mahkemenin direnme kararının ardından dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu gündemine geldi.

Genel Kurul, oybirliğiyle yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Böylece devlete ve adalete küfretmekle `görevliye sövme` suçunun oluştuğuna karar verilmiş oldu. (ANKA)

(YG/BÜN)

2008-10-16 HaberX


https://groups.google.com/forum/?hl=tr#!topic/arataer_hukuk__kultur_sanat_portali/fnoBPTqLb3w


**************

Cem Uzan, Cezasına itiraz etti

Cem Uzan`ın yaklaşık 15 gün önce cezaya itiraz ettiği belirtilerek, Bursa`ya itirazın Bursa 3`üncü Asliye Ceza Mahkemesi`ne yeni ulaştığı ve görüşülmeye  başlanacağı öğrenildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı mahkemece Denetimli Serbestlik Yasası uyarınca 1 yılı rehber kontrolünde olmak 

üzere 5 yıl denetim altında tutulup, rehber kontrolünde 5 adet kişisel gelişim ve öfke kontrolü kitap okuma cezasına çarptırılan Genç Parti(GP) 

Genel Başkanı Cem Uzan cezaya itiraz etti. Cem Uzan`ın avukatı aracılığı ile yaptığı itiraz nedeniyle verilen cezanın uygulamaya geçmediği belirtildi.

Ailesine ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik`e devlet tarafından el konulmasından sonra Bursa`da 13 Haziran 2003 tarihinde düzenlenen mitingde isim vermeden 

Başbakan Erdoğan için, `Sen ne biçim Müslüman`sın. Senin gözünü korku ve hırs bürümüş. Sende Allah korkusu kalmamış. Sen Allahsız olmuşsun. 

Allahsız herif` diyen GP Genel Başkanı Cem Uzan`a dava açılmıştı. Hakkında`Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı`na madde-i mahsusa tayini ve isnadı suretiyle hakaret` suçundan dava açılan Cem Uzan, tutuksuz yargılandığı Bursa 3`üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 8 ay hapis ve 693 milyon 

570 bin lira ağır para cezasına çarptırılmıştı. Uzan`ın itirazı üzerine Yargıtay 9`uncu Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını, zanlının yeni yasanın lehine olan hükümlerinden yararlanmasını gerekçe göstererek usulden bozmuştu.

Yargıtay`ın bozma ilamına uyan Bursa 3`üncü Asliye Ceza Mahkemesi`nde yeniden yargılanan Cem Uzan, geçtiğimiz Eylül ayında mahkeme tarafından, 8 ay hapis, 688 YTL para cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, iyi halini dikkate aldığı Cem Uzan`ın bu cezasını, Denetimli Serbestlik Yasası uyarınca, 1 yılı rehber kontrolünde olmak üzere 5 sene denetim altında tutulmasına çevirdi. Ayrıca Uzan`ın rehber kontrolünde `öfke kontrol programı`na tabi tutulup, 5 adet kişisel gelişim ve öfke kontrolü kitabı okumasına karar verilmişti.

Avukatları aracılığı ile Bursa 3. Asliye Ceza Mahkemesi`ne `Süre içeren itiraz dilekçesi` gönderen Cem Uzan`ın gerekçeli kararın kendilerine ulaşması halinde gerçek itirazlarını yapacağı öğrenildi. Uzan`ın bu cezası, yaptığı itiraz nedeniyle Beyoğlu Adliyesi`nde bulunan Denetimli Serbestlik Bürosu`nca  uygulamaya konulamadı.


2008-10-16

https://groups.google.com/forum/?hl=tr#!topic/arataer_hukuk__kultur_sanat_portali/fnoBPTqLb3w


***

Mektupları Deniz Gezmiş yazmadı.,


MUSTAFA LÜTFİ KIYICI* 

* Yazar/ hmki...@gmail.com

Tekrarlamak gerekirse, Deniz`in geride kalanlara bıraktığı teorik miras, hayatı, mahkemelerdeki savunmaları, son mektubu ve son sözleridir. Kimseye, hatta kardeşine bile kendi yolundan gitmeyi önermemesi ve kardeşinin bilim adamı olmasını istemesi vasiyet niteliğinde önemli bir son sözdür.

Kendilerine enternasyonal solcu diyen birileri çıktı, solculuk bizatihi enternasyonalist değilmiş gibi. Biz de olduk ulusal solcu. Küreselleşme adına, anti-emperyalist mücadeleyi, bağımsızlık özlemini milliyetçilik sayan, üretici güçleri geliştirdiği iddiası ile emperyalizm yardakçılığı yapan bir anlayış pervasızca saldırıyor.

Hedeflerine Deniz`i, `Denizleri` koydular. Üretici güçleri geliştirdiği iddiasıyla bağımsızlık özlemlerine saldırınca akla 12 Mart`ın inkârcı ve itirafçıları geliyor. Onlar da aynı gerekçeyle Abdülhamit`i, Demirel`i kapkaççı kapitalizmi aklamışlar, tüm bağımsızlıkçı hareketleri inkâr ederek sorgulardan başlayarak mahkemede devam eden bir inkâr ve itiraf furyası başlatmışlardı. İlginçtir 68 döneminde `ilkel oportünist`likle suçladığımız sonraları sahte TKP`nin birinci adamlığına kadar yükselen biri de aynı görüşleri savunuyor. Ve bizleri milliyetçi solculukla suçluyor.

BİZ 20`Lİ YAŞLARDA DELİKANLILARDIK

Baştan düzeltmeli biz goşist/solcu falan değil sosyalist düşünceye inanan 20`li yaşlarda delikanlılardık.

68`in eylemci gençliğini, durgun suya düşen ve gittikçe büyüyen halkalar oluşturan bir odak gibi düşünürsek eğer, kim bilir kaçıncı halkada yer alan bir dönemdaşın oğlu olan ve intihalciliği belgelenen bir kişi çıktı ve popülerliğe meftun halde, Deniz`e saldırıyor. `Denizler` diyor `Samastların, Hayallerin artık kimlerse başkalarının esin kaynağıdır.` `Etnik milliyetçi`, yetmiyor İttihatçı olmakla, yetmiyor Yakup Cemil`i lider kabul etmekle suçluyor. Zaten Kemalistlik de çoktandır baş suçlama konusu. Sosyalist amaçlara erişmek isteyenlerin, Kemalizmi önemsediklerini söylemeleri bile aynı kapıya çıkıyor.

İntihal önemli bir nakısadır/eksikliktir, çünkü hırsızlıkla eş anlamlıdır. Platform sözcüsü olduğunu yazmak ve o platformdaki arkadaşlarınca yalanlanmak önemli bir ikinci nakısadır. Senarist olduğunu yazmak ve ortada bir eserinin bulunmaması da ayrı bir `önemliliğe sığınma`dır. Bilinir ki, yalan söyleyen gene söyleyebileceği ihtimalini taşır ve bu önemli bir kişilik zafiyetidir.

MEKTUPLARI NASIL OKUYALIM

Dönelim konumuza. Deniz`in babasına hitaben yazdığı iddia edilen ve Cumhuriyet`te 29.12.1971 tarihinde yani, banka soygunu ve Amerikalıların kaçırılıp sağ salim serbest bırakıldığı döneme denk bir zamanda yayınlanan ve büyük ölçüde babasını daha çokta annesini teselli etmek amaçlı bu mektubu; bu `yazar` etnik milliyetçiliğin, yabancı düşmanlığının, Ermeni düşmanlığının –burada `iğrenç Ermeni` sözlerini kullanıyor- dayanağı yapıyor. Burada Deniz; `Baba beni Kemalist düşünceyle yetiştirdiğin için sana teşekkür ederim` diyor. Yabancılara her zaman düşman olduğunu söylüyor.

Yabancılardan kasıt emperyalistler olduğundan kuşku yok. Ama anti-emperyalist mücadeleyi, emperyalizm olgusunu, benimsediği küreselleşme adına yok sayan bu enternasyonalist `solcu` kişi, bunu anlamazlıktan geliyor ya da kelle koltukta her türlü iftiranın, kötülemenin odağındaki bir eylem adamının duygularını anlayamıyor. Çünkü, empati yok, beklenemez de.

Cemil amca da cevaben yazdığı mektupta Deniz`in ırkçılar tarafından karalanmak adına Ermenilikle suçlanmasına; Babanın üç dayısının Erzurum`un geri alınmasında Ermeniler tarafından şehit edilmesini atfen, `işte sen bu biçim Ermenisin!` gibi kinayeli, ironili satırlar yazıyor. Bu sözlerden Ermenileri`iğrenç` bulan ırkçı bir anlam mı var, yoksa tarihsel bir olgudan mı bahsediliyor. Burada yazarın anlama yeteneği, zekâ zafiyeti sorgulanmalıdır. Irkçılık bunun neresinde?

SENİN HİÇ FINDIK ABLAN OLDU MU

Bir olayı paylaşayım. Hukuk ve İktisat Fakültelerinin müşterek kullandığı bir kütüphaneye Vedat Demircioğlu Kütüphanesi adını vermiştik. Sağcı TMTF yöneticileri, Başkanları Ekrem Özer yönetiminde kalabalık bir grup üniversiteye gelip bizim levhayı çıkarıp Ziya Gökalp Kütüphanesi levhasını takmışlar. Haber alınca bulunduğumuz yerden kalabalık grupla üniversiteye gittik. Olay yerine gelene kadar ardımızdakilerin azaldığının farkında değiliz. Faşistlerle karşı karşıya kalınca bir de fark ettik ki önde Ermenilikle suçlanan Deniz, yanında sonradan DDKO(Devrimci Doğu Kültür Ocağı) Başkanlığı yapacak olan Hikmet Bozçalı(Kürt), Masis Kürkçügil(Ermeni) ve 93 Kafkas muhaciri bir aileden gelen ben. Bu tabloda etnik milliyetçi olmak mümkün mü?

`Denizler` diye genelleme yapınca bu kişiye sormak gerekir: Senin hiç Fındık Ablan oldu mu? Ya da hiçbir kan bağın olmayan bir kadına `eme/hala`, eşine `enişte` dedin mi? İkisi de, tehcirde ailelerimizce saklanan, korunup kollanan yakın akrabalarımızdı. Fındık Abla ve ailesi Sivas`ta son kilisenin yıkılmasından sonra Fransa`ya göçtü.

Bunlar güya, demokratik Kürt hareketine arka çıkıyorlar. İstanbul Üniversitesi`nin işgal ve boykot hareketleri, Dolmabahçe`den Amerikalıların denize dökülmesi, Samsun-Ankara yürüyüşü, Kommer`in arabasının yakılması olayı gençlik hareketleri içersinde önemli kilometre taşlarıdır. İşgal ve boykot hareketlerinde tüm fakültelerin, `Boykot ve İşgal Komiteleri Başkanı` bir Kürt olan Kemal Bingöllü`dür. Bu, hep bizlerle hareket etmiş bizimle cezaevlerinde yatmış Bozkurt Nuhoğlu`ya rağmen Deniz`in önerisi ile gerçekleşmiştir. Bozkurt`un eş başkanlığı daha sonradır. İşgalin savunma başkanı yine bir Kürt olan `Mareşal Cevat`tır.` Devrimci/demokrat Kürtler Süleymaniye kıraathanelerindeki kabuklarından bu olayla birlikte çıkmışlartır.

DDKO`da, bu olaydan sonra kurulmuştur. Deniz en azından fahri üye oldu mu olmadı mı –biliyorum aslında- bu konuya açıklık getirecek kişi DDKO başkanlığı yapan Hikmet Bozçalı`dır. Biz ise sosyalizm kurulunca etnik kökene bakılmadan bir kurtuluş gerçekleşeceğine göre DDKO`nun kuruluşunu gereksiz görmüştük. Naiflik mi?

Deniz`in idam sehpasındaki Kürt ve Türk halkı ile ilgili sözleri bütünselinde olaylara bakarsanız bir sonuca ulaşabilirsiniz, bir sonuç çıkarabilirsiniz.

Bir de bu tabloya, Samsun-Ankara arasında yapılan, kısaca Bağımsızlık için Mustafa Kemal yürüyüşü dediğimiz o bilinen eylemin sonunda Anıtkabir`de DDKO`nun flamasıyla katılmasını ekleyin. O dönem DDKO yöneticilerinin Kürt hareketinin önemli yöneticileri olmasını da unutmayın.

O günlerden bugünlere geldik. Kimler bozdu bu tabloyu? Diyarbakır Cezaevi`ni yaratanlar değilse kim?

İttihatçılık ve Yakup Cemil meselesine gelince; toprak nasıl kimyasına uygun ürün verirse toplumun da geçmişini oluşturan siyasal yapılaşmalardan etkilenmesi kaçınılmazdır.

Kemalizm elma ise İttihatçılık armuttur. Biri çöken bir imparatorluğu kurtarabilmek için Osmanlıcılığın, giderek Türçülüğün, Turancılığın ve çöküşün; biri kurtuluş ve kuruluşun `ideolojisi` olmuştur.

Biliyorduk ki, tehcir olayı ile malul olanın, Soykırım Müzesi Müdürü Ermeni tarihçisi Hayk Demoyan`dan öğreniyoruz ki tehcire gönderilenleri kurtardığı için kahraman ilan edilen Mustafa Kemal`in ideolojisi.

GEZMİŞ VE YAKUP CEMİL İKİ AYRI DÜNYA

Bu `yazar`, `68`in devrimci aktörlerinden birinin tanıklığıyla`, diye cümleye başlayınca, bu kişinin 68`in liderlerinden biri sanıyorsunuz. Oysa önceki yazılarında bunun bir tiyatrocu olduğunu yazmıştı. Yani hafiften önemli bir tanıklığa dayanma güdüsü. Bilmediğimiz platform sözcülüğünden sonra kullandığı/vazgeçtiği senaristlik kurmacılıkta işe yarıyor galiba. Tanık kim? `68`in devrimci aktörü`. Önemli. Gene önemliye sığınma.

Bu aktöre göre, Deniz`in örnek aldığı yazılan, Yakup Cemil kim? İttihatçıların birçok silahşorundan biri. Trablusgarp`ta, sırf zenci olduğu için üsteğmen Şükrü`ye, çadırında uyurken kurşunlarının tamamını kalleşçe boşaltan bir katil. Gerekçesi ne? Rengi nedeniyle casus olabileceği şüphesi.

Bir de Gemerek`te, kaçabilmek için otomobilini almak istediği Başçavuşun kapalı kapı ardındaki karısını elinden yaralayan Deniz`in, Başçavuştan kırk kere özür dilemesini düşünün ve iki olayı yan yana koyun.

Benzerlik, özdeşlik, örnek alma, hangisi var? Önce bilecek sonra yazacaksın!

MEKTUP DENİZ`İN OLAMAZ

Bu yalanlar kimseye itibar kazandırmaz. Niyetim Deniz`i methetmek değil. O, kamuoyunda dost ve o düşmanları arasında layık olduğu yeri almıştır. Niyetim, tanıklıklarımı iletmek/paylaşmak. Dönem konusunda senteze ulaşmak isteyenlere bilgiler aktarmak. İsteyen teorik meşrebine göre kendisini haklı çıkaran `teorik` sonuçlara ulaşabilir. Bunda bir beis yok.

Mektup konusuna gelince; söylemek istediğim şudur; mektubun ayrıntıları doğru olmakla beraber, bu mektup Deniz`in kaleminden çıkmış olamaz. Kaligrafisini görmeden buna inanmak zor. Cumhuriyet `te çıkmış olması iddia ettiği gibi bunun `sahihliğinin` de delili olamaz. Arkadaşlarından birisi böyle bir mektup yazsa ve doğru bir kanaldan Cumhuriyet `e, Milliyet`e veya herhangi bir gazeteye iletse bu o dönemde yayınlanırdı.

Çünkü o dönemde yani mektubun yazıldığı ve yayınlandığı tarihte Deniz Amerikalıların kaçırılmasından ve İş Bankası soygunundan dolayı aranmakta idi. Ve basının tüm manşetleri onlarla ilgili ve dolaylı olarak onların aleyhineydi. Ve bu mektup önemli bir haberdi.

Bu onların üzerindeki yıldırıcı baskıyı hafifletmek, kamuoyu önünde olumlu bir hava yaratmak için gazeteye gönderilmiş olabilir.

Paralel başka bir örnek vermek istiyorum. Devrim gazetesinde Deniz ile yapılmış gibi bir söyleşi yayınlanmıştır. (Sayı 10, s.2-7) Sosyalizm sözü ve iması dahi geçmeyen, Kemalist söylemlerle dolu bir söyleşidir bu.

Bu da Deniz ile konuşularak yapılmış bir söyleşi değildir. Halisane duygularla yapılmış bu yayın konusunda Devrim`in Hasan Cemal ile birlikte dönüşümlü yazı işleri müdürlüğünü yapmış olan Uluç Gürkan tanıktır. Açıklamayı da zaten Uluç Gürkan yapmıştır.

DENİZ`İN MİRASI YAŞADIKLARIDIR

Bunlar, Deniz`in silahlı hareketlerine katılmasalar bile onların üzerlerindeki faşist baskıyı azaltma çabalarıdır. İstanbul`dan bir arkadaşı Ankara`ya gitmiş ve SBF Yurdu`nda karşılaştığı, yine silahlı hareketlere katılmamış bir merkez yürütme üyesine bu baskıları hafifletmek amacıyla ve faşist güçlerin ilgisini başka odaklara çekmek amacıyla farklı yerlerde demokratik hareketler yapılmasını önermiş ve bunlar da yapılmıştır. Bunlar da halisane çabalardır.

Bu nedenlerle bu belgelere dayanılarak yapılan yorumlar tartışılır. Tekrarlamak gerekirse, Deniz`in geride kalanlara bıraktığı teorik miras, hayatı, mahkemelerde ki savunmaları, son mektubu ve son sözleridir. Kimseye kardeşine bile kendi yolundan gitmeyi önermemesi ve kardeşinin bilim adamı olmasını istemesi vasiyet niteliğinde önemli bir son sözdür.

Bu tanıklıklar, bazı Taraf yazarları ve türevlerinin, bildik görüşleri nedeniyle bulanıklığı gidermek üzere yazılmıştır.

* Yazar/ hmki...@gmail.com

2008-10-16 Taraf

https://groups.google.com/forum/?hl=tr#!topic/arataer_hukuk__kultur_sanat_portali/fnoBPTqLb3w


 ***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder