3 Ekim 2020 Cumartesi

BİLGESAM (BİLGE ADAMLAR STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ) TANITIMI

BİLGESAM (BİLGE ADAMLAR STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ) TANITIMI


 



Tugay Büyük*

Trakya Üniversitesi Uluslararası ilişkiler bölümü 2.sınıf öğrencisi 


   Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM), Şişli-İSTANBUL merkezli, 2007 yılında kurulmuş, bağımsız bir stratejik araştırmalar merkezi, düşünce kuruluşudur. 

“ Küresel ve Bölgesel Barış, Huzur ve Refah için… “ sloganıyla yola çıkmış olan BİLGESAM’ın yurtiçi ve yurtdışında da birçok temsilciliği bulunmaktadır. Kurulduğu günden bu yana başkanlık görevini sayın Doç. Dr. Atilla SANDIKLI üstlenmektedir. 

 Başkanı olduğu kuruluş hakkında bilgi almak üzere Doç. Dr. Atilla SANDIKLI ile söyleşi yapacağız. Doç. Dr. SANDIKLI Lisans öğrenimini Kara Harp Okulunda, Yüksek Lisans öğrenimini Kara Harp Akademisi’nde, Doktora öğrenimini İstanbul Üniversitesi’nde Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları üzerine ve en nihayetinde Doçentliğini ise aynı üniversitede “Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri-Türk Dış Politikası “ üzerine yapmıştır. Kendilerinin Uluslararası İlişkiler alanında pek çok yayın sahibi olmasının yanında, birçok kurumda idari görevlerde bulunmuş, birçok üniversitede çeşitli dersler vermiştir. Öz geçmişi ve eserleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler BİLGESAM sitesinden kendilerinin öz geçmişlerine ulaşabilirler. 

SÖYLEŞİ BÖLÜMÜ 

Soru: BİLGESAM’ın kurulmasında temel faktör ve amaç neydi? 

Doç. Dr. Atilla SANDIKLI – BİLGESAM’ın kurulmasında temel faktör bilge adamların deneyimleri ile genç ve dinamik araştırmacıların bir araya getirilmesiyle ortaya çıkacak sinerjinin yapılan çalışmalara yansıtılmasıdır. Burada iki dinamik ön plana çıkmaktadır. 

Bunlardan birincisi Türkiye’nin akil adamları diyeceğimiz devlet yönetiminde görev almış bakanlar, müsteşarlar, valiler, üst seviyedeki askerler ve herkesin saygı duyacağı öğretim üyelerinin oluşturduğu belirli bir grup. Diğeri de Türkiye’deki genç ve dinamik araştırmacılardır. Gençler dinamik bir yapıya sahiptir ancak tecrübe birikimi sınırlıdır. Bu nedenle akil adamların tecrübe ve deneyimleriyle, genç araştırmacıların dinamizminin birleştirilmesi oldukça faydalı olacaktır. Dolayısıyla tecrübe, deneyim ve bilgi birikimiyle dinamizmi bir araya getiren bir araştırma merkezi Türkiye’ye büyük katkılar sağlayabilecektir. BİLGESAM’ın temel farklılığını bu oluşturmuştur. 

Diğer bir nokta da; stratejik araştırma merkezleri çoğunlukla ya hükümet tarafındadır yani yönetim taraftarıdır veya tamamen muhalefettedir yani muhalefet yaparlar. BİLGESAM ise farklı görüşleri ve farklı bilim dallarının etkileşiminden doğan sinerjiyi dikkate alan optimal değerlendirmeler ve araştırmalar yapan, herkesin güvenebileceği senaryolar ve politikalar üreten bir merkezdir. 

BİLGESAM’ın teşkilatında Bilge Adamlar Kurulu vardır. Bu kurulda az önce saydığımız tecrübe ve bilgi birikimleriyle herkesin saygınlığını kazanmış akil insanlar yer almaktadır. 

Akademik Danışma Kurulu vardır. Bu kurulda herkesin yakından tanıdığı bilim insanları bulunmaktadır. Bunların dışında diğer araştırma merkezlerinden farklı olarak gençlik platformu da vardır. BİLGESAM, Türkiye’deki üniversitelerin öğrenci kulüplerini ve gençleri BİLGESAM-TUİÇ Platformunda bir araya getirmekte ve sadece bu günün uzmanlarına ve yöneticilerine değil Türkiye’nin geleceğine de hitap etmektedir. 

Soru: Bilimsel yapı olarak BİLGESAM’ın savunduğu değerler ve özellikler nelerdir? 

Doç. Dr. Atilla SANDIKLI – BİLGESAM’ı diğer araştırma merkezlerinden en fazla ayıran nokta çağcıllık, bilimsellik ve akılcılıktır. Gücünü herhangi bir ideolojiye sahip olmamasından almaktadır ama ideolojileri de dışlamamaktadır. Her ideolojinin veya farklı bir disiplinin olaya veya herhangi bir şeye farklı bakış açılarıyla, farklı paradigmalarla bakmasına neden olacağını bu nedenle ideolojilerin ve farklı bilim dallarının çok büyük hizmet gördüğünü, çok gerekli olduğunu vurgulamaktadır. Bu nedenle BİLGESAM olayı daha doğru algılayabilmek için farklı ideolojilerden farklı bilim dallarından istifade ederek politikalar üretmeye çalışmıştır. Bu açıdan baktığımızda BİLGESAM, ideolojilerin ve bilim dallarının arasında ülkenin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak birlikte sinerji oluşturmaya çalışmış, doğru ve uygulanabilir politikaların belirlenmesine katkı yapmıştır. 

Soru: BİLGESAM’ın mevcut araştırmalarındaki temel öncelikleri nelerdir? Hangi konularla ilgili araştırma yapılmaktadır? 

Doç. Dr. Atilla SANDIKLI – Dediğimiz gibi BİLGESAM’ın üç alanda çalışmaları öncelik taşımaktadır. İlk ikisini daha önce söylemiştik; biri iç politikaya, Türkiye’nin iç siyasetine yönelik olan, diğeri dış politikaya yönelik çalışmalar, üçüncüsü de teknoloji çalışmalarıdır. Küreselleşen dünyada teknolojiler gerek dış politikayı gerekse iç politikayı doğrudan etkilemektedir. Bu etkileşimi dengeli bir şekilde yürütebilmek ve analiz edebilmek için çalışmalar bu alanlarda yürütülmektedir. 

BİLGESAM iç politikada evrensel değerlere, dinamiklere Türkiye’nin uyum sağlaması yönünde neler yapması gerektiği noktasında odaklanırken, dış politika konularında bölgesel ve küresel barış ve istikrara Türkiye’nin en fazla ne kadar katkı sağlayabileceği, bu süreçleri nasıl geliştirebileceği yönünden çalışmalara ağırlık vermektedir. Teknoloji konusunda da özellikle nanoteknoloji ve ileri teknolojiler çalıştayları yapmak suretiyle bu etkileşim takip edilmektedir ve bu alanların birbirleriyle etkileşimleri üzerinde durulmaktadır. 

Soru: BİLGESAM’ın merkezi neden Ankara’da değil de İstanbul’dadır? Bunun sebebi BİLGESAM’ın Avrupa’ya daha yakın olması isteği ile ilgili midir? 

Doç. Dr. Atilla SANDIKLI – Ankara Türkiye’nin başkentidir ancak gerek siyasi elit grubun, ekonomik yapıların, gerekse sosyo-kültür yapılarının tarihsel merkezi İstanbul’dur. Bu nedenle geniş akil adamlar kurulu, daha geniş bilim kurulu oluşturabilmek ve gençlik platformu olarak gençlere ve Türk halkının büyük çoğunluğuna doğrudan ulaşabilmek için İstanbul’un merkez olması bizim için önemlidir. 

BİLGESAM Güz, Bahar ve Yaz dönemleri olmak üzere her dönem sayıları 8 ila 10 arası değişen Stajyer almaktadır, fakat genellikle Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri tercih edilmektedir. 

Başvurular internet sitelerinden yapılabilir. BİLGESAM ile ilgili daha fazla bilgiye, eserlerine, düzenli olarak yayınladıkları Dış Politika Raporlarına, son gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerine, önemli şahsiyetler ile yapılan söyleşilere ve Toplantı sonuçlarına “ http://www.bilgesam.com “ adresli sitelerinden ulaşabilirsiniz. Sitenin Türkçe, İngilizce ve Rusça dil seçenekleri bulunmaktadır. 

İSTANBUL;

Mecidiyeköy Yolu Caddesi (Trump Towers Yanı) 

No:10 Celil Ağa İş Merkezi Kat:9 Daire:36 

Mecidiyeköy / İstanbul / Türkiye 

Tel: +90 212 217 65 91 Faks: +90 212 217 65 93 


ANKARA;

Atatürk Bulvarı Havuzlu Sok. No:4/6 

A.Ayrancı / Çankaya / Ankara / Türkiye 

Tel : +90 312 425 32 90 Faks: +90 312 425 32 90 

www.bilgesam.org 

bilgesam@bilgesam.org 


 ***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder