29 Temmuz 2017 Cumartesi

TÜRBAN NASIL KABUL EDİLDİ.

TÜRBAN NASIL KABUL EDİLDİ.

AKP ile MHP, Türbanın Yüksek öğretimde serbest bırakılması için Anayasa'nın 10. 42. maddeleri ile YÖK'ün ek 17. maddesinde değişiklik yapmak konusunda 
anlaşmaya vardı.

Gazeteport

ANKARA, 29 Ocak 2008 Salı



YÖK'ün ek 17. maddesi üniversitede türbanın nasıl bağlanacağını net bir şekilde ifade edecek; "baş, çeneden, yüz görülecek, kimlik tespiti yapılabilecek 
şekilde örtülür."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İspanya" gezisi sırasında gündeme getirdiği türban konusu günlerce süren tartışmaların ardından bu gece sonuca bağlandı. 
AKPile MHP arasında yapılan görüşmelerin ardından Anayasa'nın iki maddesinin değiştirilmesi ve YÖK yasasına da hüküm konulması öngörüldü.

YÖK yasasındaki değişiklik ile "Türban'" başörtüsü biçimine getiriliyor ve başörtüsünün de, çene altından bağlanması öngörülüyor. Başını bağlayanların 
yüzüaçık olacak. YÖK yasasına konulacak "'Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydı ile'" biçimindeki hüküm sonucu da, sarık takke çarşaf gibi giysiler kullanılması önlenecek. Anayasal değişikliğin ardından YÖK yasasında da değişikliğe gidilecek.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), üniversitelerde başörtüsü sorununun çözümü konusunda anlaşmaya vardı. 
Buna göre, Anayasa'nın 10. ve 42. maddesinde değişiklik yapılması ve YÖK Kanunu'na madde eklenmesi kararlaştırıldı. Varılan mutabakat sonucu 
Anayasanın 10. maddesinde şöyle bir düzenleme yapılacak:
"Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır."
Anayasa'nın 42. Maddesinde yapılacak düzenleme ile de eiyim ve öğretimin türban nedeniyle kısıtlanması engelleniyor. Bu madde de
"Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları kanunla tespit edilir ve düzenlenir."
Biçimine getiriliyor.

BAŞÖRTÜSÜ ÇENE ALTINDAN

İki parti arasında varılan mutabakata göre, YÖK Kanunu'na da şöyle bir maddenin eklenmesi öngörülüyor;
"Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydı ile yüksek öğretim kurumlarında kılıf kıyafet serbestir. Hiç kimse başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim 
hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasınını imkan 
verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir."

Adalet ve Kalkınma Patisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) "türban" sorununun çözümü için Anayasa ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Kanununda değişiklik yapmak üzere uzlaştı.
Anayasa 10 ve 42. Maddeler 

Dün akşam iki partiden yetkililerin katıldığı beş saatlik toplantının ardından yapılan açıklamaya göre,

Anayasanın 10. ve 42. maddeleriyle Yüksek Öğretim Yasası’nın ek 17. maddesinde değişiklik önerisi Meclise getirilecek.
Anayasanın “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, “... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında” ibaresi eklenirken, maddenin son fıkrası şöyle düzenlendi: “Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinin yararlanmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.”
Anayasanın “Eğitim ve öğretim hakkı ve ödevi” başlıklı 42. maddesi de şöyle düzenlendi: “Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz.” “Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları, kanunla tespit edilir ve düzenlenir.”
Başörtüsü nasıl bağlanır? 

YÖK Yasasının ek 17. maddesinde de şu değişiklik öngörüldü:

“Yürürlülükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yüksek öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir” fıkrasına şu düzenleme yapılıyor: “Hiç kimse, başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir.”

Görüşme, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis'teki makamında gerçekleşti.




Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in de katıldığı görüşmeye, AKP'den Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu katıldı.

Toplantıda MHP'den de Genel Sekreter Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin özel danışmanı ve Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı gibi isimler yer aldı.

* Bu haberi ntvmsnbc ve Cnnturk'ten derledik.

https://bianet.org/bianet/siyaset/104495-akp-ve-mhp-turban-icin-anayasa-metninde-anlasti

....

Üniversitelerde başörtüsünü düzenleyen Anayasa teklifi, ilk tura göre sakin geçti... Teklif Genel Kurul'da 411 oyla kabul edildi. AKP ve MHP'nin teklifine DTP'den ve bağımsızlardan da kısmi destek geldi

Üniversitelerde türbanı serbest hale getirmeye yönelik Anayasa değişikliği teklifi TBMM Genel Kurulu'da 4 saatlik bir görüşmenin ardından, 411 oyla kabul edildi. 
AKP ve MHP'nin teklifine DTP'den ve bağımsızlardan da kısmi destek geldi.

Rekor oy: Anayasa değişiklik paketinin ikinci tur oylaması dün Meclis Genel Kurulu'nda yapıldı. Teklifin tümü üzerinde yapılan gizli oylamaya 518 milletvekili katılırken, 411 kabul, 103 ret, 1 çekimser, 2 boş çıkarken 1 oy da geçersiz sayıldı.

Fİre var mı? İkinci tur görüşmelerine teklifin sahibi AKP 338, MHP ise 70 milletvekiliyle katıldı. Başörtüsü ittifakının toplam 408 oyu olmasına rağmen ilk iki oylamada 403 kabul oyu çıktı. AKP ve MHP, ilk iki oylamada en az 5 fire verdi. Çünkü BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve Ş.Urfa Bağımsız Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu da teklife evet oyu kullandı. Bu durumda fire 7-8'e çıkıyor.

DTP oy verdİ mİ?: Teklifin yürürlük maddesi ve tümü üzerinde yapılan oylamada ise kabul sayısı 411'e çıktı. 
Kabul oyu sayısının 8 artması, DTP'lilerin desteğiyle mi yoksa, AKP-MHP ittifakındaki firelerin geri dönmesiyle oluştuğu merak konusu oldu.

Paket ne İçeriyor: Meclis'ten geçen teklif ile Anayasa'nın 10 ve 42. maddesinde değişiklik yapıldı. Anayasa'nın 'kanun önünde eşitlik'başlığını taşıyan 
10. maddesinin son fıkrasına ve hür türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında? ibaresi eklendi. Anayasa'nın 'eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi'başlığını taşıyan 42. maddesine ise ?Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. 
Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir? şeklinde yeni bir fıkra eklendi.

Son söz Gül'ün: Anayasa değişikliği şimdi, Çankaya Köşkü'ne sunulacak. Teklif, TBMM'den referanduma sunma zorunluluğu öngören 367 oy sınırı aşılarak geçti. 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, hak ve özgürlüklerle ilgili olması nedeniyle bu düzenlemeyi referanduma sunmayacağını açıklamıştı. Gül'ün bu nedenle, 
teklifi onaylaması ve yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'ye göndermesi bekleniyor.

CHP İptal davasI açacak: Gül'ün ardından, CHP de harekete geçerek, anayasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne dava açacak. 
CHP, değişikliğin, Anayasa'nın laiklik ilkesini düzenleyen 2. maddesine aykırı olduğunu iddia ediyor.

Toptan uyardı: Cumhuriyet'in niteliğini bozmaz

Tarihi oturumu TBMM Başkanı Köksal Toptan yönetti. Toptan, görüşmeler öncesinde milletvekillerine hitaben bir konuşma yaparak, anayasa değişikliği 
teklifinin laiklik ilkesini zedelemeyeceğini savundu; ?Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey 
olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz? dedi.

Hangi partiden kaç kişi katılmadı

PARTİ SANDALYE KATILAN   SAYISI

AKP 340                      338

CHP 98                          82

MHP 70                         70

DTP 20                           8

DSP 13                        13

BAĞIMSIZ 5                  4

BBP 1                           1

ÖDP 1                          1

Birinci tur oylama sonuçları


Tümünün oylaması 1. madde 2. madde 3. madde Toplam

Katılan: 517 514 505 498

Kabul: 397 401 404 404

Ret: 113 110 99 92

Çekimser: 4 1 1 2

Boş: 3 2 1 -

İKİNCİ tur oylama sonuçları


Tümünün oylaması 1. madde 2. madde 3. madde Toplam

Katılan: 519 518 514 518

Kabul: 403 403 411 411

Ret: 107 108 102 103

Çekimser: 4 2 1 1

Boş: 5 5 - 2

Geçersiz: - - - 1

http://www.memurlar.net/haber/101469/basortusu-rekor-oyla-meclis-ten-gecti.html

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder