7 Kasım 2017 Salı

Kosova'da Türkçe Eğitim


Kosova'da Türkçe Eğitim 


21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü                        
Balkanlar ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi
13 Ekim 2015 Salı

Kosova'da Türkçe Eğitim
Gözde Kılıç Yaşın 
gkyasin@gmail.com

   Kosova'da 2011'den bu yana faaliyet gösteren Paradigma Araştırma Merkezi, Kosova'da Türkçe eğitimin durumu hakkında Kosova'da çalışan öğretmenlerin 
görüşlerini de yansıtan bir rapor yayınladı. Raporda, Kosova'da Türkçe eğitim tarihsel olarak da ele alınmış, Türkçe eğitimdeki son gelişmelere yer verilmiştir. Yapılan kamuoyu araştırması ise sorun alanlarının tepitini sağlamıştır. 

Araştırmanın sonuçlarına göre Kosova’daki Türkçe eğitimin karşılaştığı sorunların diğer dillerdeki eğitimlerle paralellik arz ettiği, okullardaki fiziki koşullar ve araç gereç eksikliğinin devam ettiği, ana ve yardımcı kitapların bir sorun olarak var olduğu, müfredatla ilgili sıkıntıların yaşandığı tespit edildi.

Raporda yapılan tespitleri şöyle özetleyebiliriz:

•       Okulların fiziki koşullarının yetersiz olduğu görüşü bulunmaktadır ve yetersizlik görüşü  ilkokullardan liselere doğru artmaktadır.
•       Türkçe eğitim yapılan sınıflarda ders kitaplarının mevcut olup olmadığına ilişkin soruda ise kitapların bir kısmının olmasına rağmen yetersiz veya yardımcı kitaplarla yeterli olduğuna ilişkin algı devam etmekte ve kitap sorunu Türkçe eğitim için başat sorunlardan birini teşkil etmeye devam etmektedir. İlkokullarda kitaplarımız yoktur diyenin olmamasına rağmen, %64’lük bir kısım ders kitaplarının bir kısmının mevcut ancak yetersiz olduğunu düşünmektedir.
•       Türkçe sınıflarda kullanılan ders kitaplarının içerik açısından ihtiyaçları karşılayıp karşılamadığına ilişkin öğretmen görüşleri ilkokullarda 
kısmen veya yardımcı kitaplarla birlikte karşılandığı yönündedir.
•       Eğitim için kitap dışında gerekli olan araç ve gereç, laboratuvar, bilgisayar atölyesi gibi koşullara ilişkin soruya ilkokul öğretmenlerinin % 64’ü, ortaokul öğretmenlerinin %70’i lise öğretmenlerinin ise % 47’si yetersiz görüşünü sunmaktadır.
•       Müfredat, ders kitabı ve öğrencinin kavrama düzeyi arasındaki uyumluluğa ilişkin değerlendirmede, ilkokul seviyelerinde bir uyumsuzluk söz konusu 
değilken, ortaokulda uyumsuz olduğunu düşünen öğretmenlerin oranı % 3, liselerde bu oran % 16’ya çıkmaktadır. Genel değerlendirme ise mevcut kitaplar veya yardımcı kitaplarla birlikte bir uyumun sağlandığı yönünde.
•       İlginçtir ki bir önceki soruda müfredat – ders kitabı – öğrenci kavramadüzeyi arasında genel eğilim olarak bir uyumluluk görüşünün hâkim olmasına rağmen, müfredatın yenilenmesi ve yenilenme gerekçeleri konusunda birbiriyle çelişen görüşler mevcuttur. Örneğin müfredat – ders kitabı – öğrenci kavrama düzeyi arasında uyumsuzluk bulmayan ilkokul öğretmenlerinin %35’i çağdaş eğitim sisteminin gereklerini karşılamadığı için müfredatın yenilenmesi gerektiğini dile getirmektedir. İlkokul seviyesindeki öğretmenlerin sadece % 8’i, ortaokul öğretmenlerinin sadece %11’i, lise öğretmenlerinin ise sadece % 9’u hem müfredat hem de kitapların uyumlu olduğunu ve değiştirilmesi gerekmediğini söylemektedir.

•       Türkçe eğitimin, Kosova’da diğer dillerde yapılan eğitimle kıyaslamalarına ilişkin sorudan çıkan sonuçlar, birbirinden farklı olmadığı yönünde. Araç gereç, kitap veya kadro farklılıklarının olmasına rağmen, Türkçe eğitimin diğer dillerdeki eğitimden bir farkı olmadığını düşünen ilkokul öğretmenlerinin oranı toplamda % 64, ortaokul öğretmenlerinin oranı % 70, lise öğretmenlerinin oranı ise %54 seviyelerinde yer alıyor.

•       Türkçe eğitiminin karşılaştığı en büyük sorunun ne olduğuna ilişkin soruda da ilginç bir biçimde kitap konusu ön plana çıkmaktadır. Üstelik kitapların en yaygın olarak basıldığı ilkokul seviyesinde kitap sorunu oranının en yüksek oluşu dikkat çekicidir. İlkokullardaki öğretmenlerin % 37’si eğitimin en büyük sorunu olarak kitap eksikliğini görmektedir. Gene en büyük sorun olarak kalmakla birlikte bu oran ortaokullarda %25, liselerde ise %27 olarak seyretmektedir. Türkçe eğitimin karşılaştığı diğer sorunlar ise, okuldaki şartlar, ayrımcılıkla veya yönetimle ilgili sorunlar olarak kendini göstermektedir.


Paradigma tarafından hazırlanan raporun tamamına şuradan 
http://paradigmarc.org/wp/wp-content/uploads/2015/10/Paradigma_Egitim.pdf      ulaşabilirsiniz... 


Uzman Hakkında



Gözde Kılıç Yaşın
Balkanlar ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Balkanlar ve Kıbrıs


Uzmanın Diğer Yazıları

  Kosova'da Türkçe Eğitim 
  Yunanistan Yeniden Seçime Gidiyor 
  Birleşik Kıbrıs Federasyonu 
  Kıbrıs Barış Harekatı’nın 41. Yılı: Sen Gelmezsen Şafak Sökmez 
  Türklerin Azınlık Hakları Artık Avrupa’nın Sorunudur  
  Makedonya’da Kumanova Baskını Nedir, Ne Değildir? 
  Türkiye-Yunanistan İlişkilerinde SYRIZA-ANEL Dönemi 
  29 Ocak Milli Direniş Günü Unutulmadı... 
  SYRIZA Dönemi ve Senaryolar 
  Bir Futbol Maçı ve Artan Bölge Nabzı 
  Kıbrıs Rum Tarafı Masadan Kalktı 
  Bulgaristan Seçimleri ve Yeni Kriz Dönemi 
  Karaciç Davası’nda Sona Yaklaşıldı 
  Soykırımın 19. Yılı: “ÖLÜM YOLU”NDA BARIŞ YÜRÜYÜŞÜ 
  Müslüman Kadınları Kim Koruyacak?  
  AİHM Kararına İtiraz 
  AİHM’den Darbe Gibi Karar 
  Ermeni İddialarını Kabul Eden Ülkeler 
  Gözde Kılıç Yaşın  
  Gözde Kılıç Yaşın Gazi Üniversitesi'nde  
  Bosna Hersek Protestoları: Bosna Baharı mı Dayton Revizyonu Girişimi mi?  
  29 OCAK Milli Direniş Günü 
  Son Milli Kahraman: Rauf Denktaş  
  KKTC: Bağımsızlığının 30. Yılını Kutlarken Rumlarla Birleşmeyi Konuşmak 
  Kıbrıs’a “Yeni Plan”: Ban Ki Moon ya da Revize Annan Planı 
  Sırbistan’ın Arap Yatırımcıları 
  Sonbahar Protestoları Oreşarski Hükümetini Düşerebilir 
  KKTC Seçimlerinde Türkiye'nin Parmağı mı Var ? 
  Preşova Vadisi’nde Anıt Krizi 
  7 Aralık 2012'de Trakya Üniversitesi'nde Panel 
  Balkanlarda Pekiştirilen Türkiye Karşıtlığı 
  Bosna Seçimleri ve Srebrenitsa Anneleri 
  Kıbrıs'ta Neler Oluyor? -2- 
  Kıbrıs'ta Neler Oluyor? 
  Teröristlere Devlet Madalyası 
  Balkan Benelüksü ve Büyük Arnavutluk Tartışmaları 
  Sırbistan’da Yeni Dönem: Post Tadic 
  Yunanistan Yeniden Sandığa: Kaos Oylanacak 
  Yunanistan Seçimleri ve Türkler 
  Sancak'ı Belgrad'da Temsil Edeceğiz 

***


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder