13 Kasım 2017 Pazartesi

DENİZ Baykal’ın Çıkmazı

Baykal’ın Çıkmazı 



TÜRKİYE
Fuat Bol


Aklı başında sosyal demokratlarla konuşuyoruz; bunlardan hemen hiçbirisi Baykal’ı desteklemiyor. Deniz Baykal’ın CHP’nin başında bulunuşunu bir talihsizlik olarak görüp değerlendiriyorlar. Bunlara göre; Baykal’ın başında olduğu bir ana muhalefet, iktidar partisi için biçilmiş kaftan! Tayyip Bey, yatıp kalkıp dua etsin; Deniz Baykal sakın CHP’nin başından gitmesin!
Deniz Bey’le birlikte bizdeki siyasetin bir çıkmazı var; o da yenilen pehlivanın güreşe doymamasıdır! Batıda bir siyasi lider seçimi kaybettiği an, derhal istifa ediyor. Bizde ise, kaybettikçe daha da koltuğa yapışılıyor.
1950 senesinden beri demokrasi ile tanışmamıza rağmen, siyasî partilerimizin başlarındaki liderler, sanki kaydı hayat şartıyla seçilmişler gibi, ölünceye kadar genel başkanlık makamında kalıyorlar. Halbuki onlarca kez seçim yenilgisine uğramışlar. 

Deniz Baykal’a tahammülsüzlüğün derecesine bakın ki, koskoca ana muhalefet partisi Başkentte, kendi içinden bir aday çıkaramıyor! Kendisine rakip olan başka bir siyasi partinin genel başkanını istifa ettirip, aday gösteriyor! Aklı başında olan hiçbir sosyal demokrat Deniz Baykal’ın eritip bitirdiği CHP saflarında yer almak istemiyor!

Baykal hakkında yapılan yorumların özeti şudur: Sayın Baykal’ın iktidar olma ve o uğurda bütünleşip çalışma gibi bir derdi yoktur. Onun zihniyeti; az olsun benim olsun ama, isterse sittin sene muhalefette kalalım önemli değil!
Dolayısıyla, Baykal’ın ‘çarşaf açılımı’ da bu kişiler tarafından samimi bulunmuyor. Denize düşen Baykal, yılana sarılıyor, diyorlar! 
Her insanın siyasetçilik oynama hakkı vardır. Ama, hiç kimsenin, bir siyasî partinin başında bulunup siyasetçilik oynama hakkı olamaz. Hele de bu oyunu bir ömür boyu sürdürmek!..

Baykal’ın asıl çıkmazı; sosyal demokrat gözüküp, faşizan uygulamaları savunmasıdır!

Dünyanın bütün sosyal demokrat partileri yeniliğe açıktır. Hiçbirisi statükodan yana değildir. Ve, hemen hepsi de fakir kesimlerden, şehirlerin varoşlarından kitlesel oy alırlar. Bizdeki sosyal demokrat iddiasındaki CHP’ye bakın ki, tüm yeniliklere kapalı, statükodan yana, yandaşları ise, ziyadesiyle zengin kesimi!



***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder