17 Mart 2015 Salı

Türk Dış Siyaseti ve Orta Asya





Türk Dış Siyaseti ve Orta Asya


2 Temmuz 2000 Pazar 

Fatih Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Öğretim Üyesi Sayın Cafer ULU Bey, değerli fikirleri ve isabetli değerlendirmeleri ile İYİ İNSAN sitesine önemli katkıda bulunmaya devam etmektedir. Kendisine teşekkür ediyorum. Putin'in Rusya'nın başına geçmesi ile bu ülke ve bu ülkeye pek çok alanda bağımlı olan Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile olan ilişkilerimiz giderek daha çok önem kazanmaktadır. Önümüzdeki günlerde yönetime önemli görevler düşmektedir. Bu alanda değerlendirilmesi amacıyla Cafer Bey'in düşüncelerini aynen aktarıyorum. (T.T.K)

***

29 HAZİRAN 2000 tarihli yazınızı okudum. Gerçekten önemli önerileriniz var ama Türk dış siyasetinin bu saydığınız önerilerin neresinde olduğunu merak ediyorum. Orta Asya konusunda kendini sorumlu ve yetkili görmesi gereken ülkemiz ne yazıkki hala çekimser davranmaktadır.

Komünist Rusya' nın yıkıldığı ilk anda sergilediği ( tekrar canlanma çabası içindedir...) aktif tutumunu bırakan ülkemiz bence dış siyasetini tekrar mercek altına almalı ve yeniden diyalog atağına kalkışmalıdır.

Bu diyaloglar asla şifai (sözlü) değil resmi olmalı ve her taahüt belgelenmelidir. İlişkiler gerekirse devletin en yetkili kişileri aracılığı ile gerçekleşmelidir. Yeni kurulan Türk devletleri ve Rusya' nın tahakkümü altından kurtulan devletlerin boş laflara ve vaatlere ihtiyaçları yoktur. Somut ve hızlı bir dış siyasete ihtiyaçları vardır.

Gürcistan meselesi en az bir Azerbaycan kadar onemlidir. Dikkat edilirse Azarbeycanla sıcak ilişkilere girmek için Ermenistan topraklarının geçilmesi gerekmektedir. Ama Gürcistan ülkemize sınır komşudur ve pek çok projede asla Gürcistan es gecilemez...

İran asıl vurgu yapılması gereken ülkedir. Türkiyenin Orta Asyadaki bir numaralı rakibi Iran' dır. Çünkü Orta Asya siyasetinde Türkiye' nin kullandığı değerleri aynen hatta fazlasıyla kullanabilmaktedir. Örneğin DİN, KÜLTÜR, TARİHİ GEÇMİŞ, ORTAK DÜŞMAN (Komünist Rusya, Emperyalist Batı...), EKONOMİK YARDIMLAŞMA vs. Bu yüzden Iran' nın dış politikaları yakınen izlenmeli gerekirse pan zehir etkisi yapacak politikalar geliştirilmelidir. Tüm bu çalışmalar tabiki uzman bir kadro ile ve uyanık bir devlet politikası ile yapılabilir. TAHİR TAMER KUMKALE hocamızın da tavsiyeleri goz ardı edilmeyerek yeniden bir Orta Asya seferberliği başlamalıdır... (Yazan: Cafer ULU)

Dr. Tahir Tamer Kumkale
2 Temmuz 2000 Pazar

http://www.kumkale.net/yazi.asp?id=53

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder