27 Mart 2015 Cuma

Sonu Menderes gibi olur mu?



Sonu Menderes gibi olur mu?




Başyazı
Gökçe Fırat
06.06.2005/Sayı:83

Tekelci sermaye desteğini çekiyor,

AKP iktidarının ilk günleri bu iktidarın sonunun sanki hiç gelmeyeceği izlenimi yaratıyordu. İktidar koltuğuna kurulanlar da, bu düşüncenin verdiği rahatlıkla biz istediğimiz her şeyi yaparız havasındaydı. Ancak son günlerde iktidarın en başındakinden en altındakine tüm AKP’lileri bir telaş, tedirginlik, belirsizlik almış durumda.

AKP iktidarı, kendisini iktidara taşıyan, iktidarına ses çıkarmayan, olumlamasa da olumsuzlamayan tüm kesimlerle arasının gittikçe açıldığını görmektedir. Bu nedenle AKP iktidarı için tehlike çanları çalmaktadır.

1- AKP, iktidara gelirken tekelci medya tarafından kendisine büyük bir kredi açılmıştı. AKP’nin gelişi adeta bir “beyaz devrim” olarak sunulmuştu. Kimileri ise bunu Menderes’in gelişine benzetiyordu.

Fakat AKP’yi alkışlayan, önünde eğilen o tekelci medya bugün AKP’yi gittikçe yalnız bırakmakta, sıkıştırmakta, yer yer karşısına çıkmaktadır.

Doğan grubunun AKP iktidarı ile ilişkilerinin kötü olduğu, Başbakan’la görüşemediği biliniyor. Özellikle son Türk Ceza Kanunu nedeniyle Doğan grubunun AKP’ye saldırısı artıyor. Daha iki yıl önce Erdoğan’ın gelişini Mendres’in gelişine benzeten Hürriyet’in başyazarı, şimdi Erdoğan’ın gidişi Menderes’in gidişine benzer uyarısı yapıyor.

Doğan grubunun ve genel olarak tekelci medyanın AKP iktidarı ile ters düşmesinin altında yatan esas nedenin AKP iktidarının Ortadoğu’da ABD’nin istediklerini yapamaması olduğu biliniyor. Nitekim 1 Mart Tezkeresi’nin geçmemesinden bu yana tekelci medya, AKP’yi, ABD’yi tatmin edememekle eleştiriyor.

2- AKP iktidarı TÜSİAD önderliğindeki sermaye olugarşisinin ilk tercihi değildi. Ancak yine de AKP ile TÜSİAD kolayca anlaşabilmişlerdi. Özellikle Sabancı’nın desteği AKP ile TÜSİAD’ı bir arada tutmuştu. Fakat son dönemde bu iyi ilişkilerin de gittikçe bozulduğu görülüyor.

İlişkileri bozan esas etmen yine dış politikada düğümleniyor. TÜSİAD, Türkiye’nin tüm milli meslelerinde dış güçlerin sözcülüğünü yaptığı için, ister istemez Türkiye gerçeği ile sınırlı AKP iktidarı ile çatışmaya giriyor.

ABD tarafından artan suçlamalara paralel bir şekilde TÜSİAD’ın da sesini yükselttiği ve AKP’ye saldırmaya başladığı görülüyor.

Koalisyon dağılıyor

3- AKP, iktidara gelirken, Saadet Partisi, MHP, ANAP, DYP kökenli pek çok ismi de içine almıştı. Şimdi bu koalisyonun da gitttikçe dağılmaya başladığı daha net görülüyor.

İktidarın Kıbrıs, AB ve Irak konularında aldığı tavırlar, bir grup MHP kökenli vekilin istifasına neden olmuştu. Hemen ardından Erkan Mumcu ile başlayan ikinci istifa dalgası geldi. Kabinedeki son değişiklikler ise iktidarın artık iktidar gücü ile bile koalisyonu bir arada tutamadığını gösteriyor.

Önümüzdeki dönemde ANAP, DYP, MHP tarafında ciddi bir güçlenmenin yaşanacağını göreceğiz. AKP’nin son kozu ise Saadet kökenli vekiller. Ancak yolun sonu geldikçe bu kanadın da AKP’yi yalnız bırakacağını göreceğiz.

4- AKP iktidarını ortaya çıkaran koalisyonun dağılmasında özellikle belerleyici olan etken, Fethullah Hoca’nın desteğinin artık şarta bağlı olması. AKP iktidarına en büyük desteği veren Nazlı Ilıcak gibi isimlerin bile AKP’yi eleştiren koroya dahil olması, Yeni Şafak içinde AKP’ye muhalefetin bastırılamaması bu nedenle.

ABD’nin Orta Asya’da Rusya ile işbirliği içinde Fethullah okullarına yönelik bir tasfiyeye giriştiği yolundaki haberler de son derece ciddiye alınmalı. Fethullah’ın sıkıştırılması, aynı zamanda Fethullah üzerinden AKP’nin sıkıştırılmasıdır.

Görüldüğü gibi AKP, artık kendisini iktidarda tutan bağlaşıkları ile ipleri koparma noktasındadır. AKP iktidarının gerek AB ile, gerekse ABD ile olan ilişkilerinde de durum hiç farklı değil. Her iki emperyalist kutup da AKP’ye karşı harekete geçmiş durumda.

ABD’nin Kürt kartı

Özellikle ABD’nin hareketleri mercek altına alınmalı.

ABD, PKK’yı harekete geçirerek AKP’yi köşeye sıkıştırmaktadır. Bir süredir PKK içinde yaşanan kargaşa ve bölünmelerden sonra Apo’nun hakimiyetinin arttığı, bu nedenle terör eylemlerinin başladığını izliyoruz. ABD, Apo’yu önce Leyla ve Osman’ı öne çıkararak zayıflatmış, hemen ardından teslim almıştır. Böylece Leyla ve Osman bir kenara itilirken, Apo yeniden önder haline getirilmiştir. Şimdi ise silahlı terörün yeniden şiddetlendiğini izliyoruz.

ABD, Kuzey Irak aşiretlerini de ciddi bir şekilde hareketlendirmiştir. Barzani grubunun Kuzey Irak’ta neredeyse tüm denetimi ele geçirdiği görülmektedir. Ancak son dönemde bu grubun Türkiye içinde de ciddi bir güç yarattığını görüyoruz.

Görüldüğü gibi ABD, Kürt terör kabilelerini ele alarak AKP’yi köşeye sıkıştırmıştır.

ABD’nin köşeye sıkıştırdığı AKP’ye yeniden bir rol biçip biçmeyeceği ise oldukça şüpheli. ABD, bir ilke olarak kendisine bir kez olsun baş kaldıranı affetmez. Bu nedenle AKP’nin ipinin çoktan çekildiği muhakkak.

ABD, AKP’yi gerek kendi koalisyonunu dağıtarak, gerek Kürt bölücülüğünü hareketlendirerek sıkıştırdıktan sonra özellikle son bir hamleyi yapmaktadır.

Senaryo bozulur mu?

ABD, karşısında esas engel olarak gördüğü Ordu konusunda oldukça kaygılıydı. Ordu’nun mutlaka hizaya getirilmesi gerekiyordu. Bunun için AKP’yi, Ordu’yu köşeye sıkıştırmak için kullandı. AKP’nin seçimle işbaşına gelmesi, arkasındaki halk desteği ve değiştiği gibi argümanlarla Ordu’yu sıkıştıran ABD, anlaşılan istediği sonucu aldı ki, şimdi, tam tersi bir sıkıştırma operasyonu başlatmış durumda.

Şimdi ise AKP’nin Ortadoğu’daki gelişmeleri anlayamadığı, köktendinci olduğu gibi argümanlarla ve Ordu’nun Ortadoğu’da geleceği gören bir anlayışa sahip olduğu propagandası ile AKP’yi sıkıştırmaktadır.

Burada özellikle bir gelişmenin altını çizmekte fayda var: Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcisinin Talabani tarafından evinde ağırlandı.

Bundan sonrasına gelince, gerçekten Hürriyet başyazarının dediği gibi, AKP’nin sonu Menderes gibi olur mu, olmaz mı?

Bir açıdan olmaz, çünkü Menderes’i iktidardan indiren ve ipe gönderen kuvvet Amerikancı değildi.

Diğer bir açıdansa, Menderes’i ipe gönderen kuvvetin de, Amerikancı kademeye başkaldıran gençler olduğunu, bu gençlerin kademeyi bozarak komutayı ele aldıklarını biliyoruz.

Bu noktada, ABD’nin senaryosu bozulur mu, göreceğiz...

http://www.turksolu.com.tr/83/basyazi83.htm
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder