29 Eylül 2018 Cumartesi

“DIŞ GÜÇLER” BİR KLİŞE Mİ? Amerikan Sert gücünün parasal bileşenin hikayesi



“DIŞ GÜÇLER” BİR KLİŞE Mİ? Amerikan Sert gücünün parasal bileşenin hikayesi


14.09.2018














Finansal araçları diplomasinin zorlayıcı gücü olarak kullanmak, Amerikan dış politikasının sık kullandığı bir yöntemdir. Bazen korumacı ama çoğu zaman yıkıcı olabilen bu araçları Paul Viotti, 2014 yılında kaleme aldığı kitabında “Amerikan Sert Gücünün Parasal bileşeni” olarak tarif etmişti.

Uluslararası ekonomi politik alandaki akademik çalışmaları ile bilinen Johnathan Krishner ise 1996 yılında kaleme aldığı “Kur ve Zorlayıcılık” adlı eserinde ABD’nin özellikle “kur manipülasyonu” aracını, 1911-1968 yılları arasında “finansal zorlayıcı güç” enstrümanı olarak kullandığı 14 farklı operasyon düzenlediğini yazdı.

Bu operasyonların “korumacı” vasfına sahip ve en dikkat çekeni, Japonya’nın Mançurya’yı işgal ettiği ve Çin’e karşı açık bir kur savaşı güttüğü 1931-1941 yılları arasında gerçekleşmişti. İşgalin başladığı 1935’te Washington, Çin’in görevdeki milliyetçi hükümete destek olmak için ABD doları ve İngiliz sterlinine çapalanmış Çin parasını koruma altına aldı. Sonraki altı yıl boyunca Amerika Çin’den 572 milyon ons gümüş satın aldı. Böylelikle Japonya’nın Çin’in ekonomik olarak çöküşüne neden olabilecek açık kur saldırısını engellemek istiyordu. Bu amacına da ulaştı. Ancak Amerikan’ın Çin’den yaptığı bu yoğun satın alma, gümüşün değerini kabul edilebilir sınırların altına çekince, ABD bu korumacı kur manipülasyonunu 1941’de durdurma kararı aldı.

MAKALENİN DEVAMINI DERGİMİZE ABONE OLARAK OKUYA BİLİRSİNİZ...

Selva TOR
Araştırmacı

http://www.stratejistdergisi.com/entries/d%C4%B1%C5%9F-politika/-di%C5%9F-g%C3%BC%C3%A7ler-bi-r-kli-%C5%9Fe-mi---amerikan-sert-g%C3%BCc%C3%BCn%C3%BCn-parasal-bile%C5%9Fenin-hikayesi


***
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder