16 Mart 2018 Cuma

Zor ve Rıza’nın İttifakı

Zor ve Rıza’nın İttifakı

Bülent ESİNOĞLU

Şiddetin tekelinin devlet aygıtına devredilmesi öyle pek kolay olmamış. Uzun yıllar almış. Bu tekeli ele geçirme, işte iktidar denen şey budur.
Hegemonya zor ve rıza’nın birlikte meydana getirdiği bir kuvvettir. Hegemonya kurulurken şiddeti kullanacak taraf kendisine düşman olarak gördüğü kuvveti yenmek için ittifaklar yapar. Tek başına kuvveti yeterli olsa bu ittifaklara ihtiyacı olmaz. Düşmana saldırırken ittifak yaptığı kuvvetlerin rızası hegemonyanın inşası için hayati değeri vardır.
Hegemonyanın oluşmasındaki bu genel kanun AKP’nin hegemonyası kurulurken de işlemiştir.
AKP işbirlikçi sermaye adına hareket etmesine rağmen, hegemonyasını kurarken hemen her sınıfın belli kesimleri ile ittifaklar yapmıştır.
Liberaller, Kürtçüler, Batıcılar, yerli sermayenin belli birimleri, sahte sol ve bunun gibiler.
ABD ve büyük tekeller adına özelleştirme saldırılarını gerçekleştirebilmesi için bu ittifaklar zorunlu idi. Peki karşındaki kuvvet ne idi? Yoksullaştırılacak halk, onun çalışanları ve ordu.
İttifakların rızasını alıyor, Ergenekon Tertipleri ile kendi düşmanına saldırıyordu. Korku salarken ittifaklarının rızasını alıyordu. Zaten cepheyi daraltmak ve düşmana saldırı gerçekleştirmek için ittifakların rızasını alması şartı, öyle de oldu.
Şimdi söyleyeceğim cümle sizi şaşırtmasın. Başlangıçta, AKP hegemonyasını kurarken, tekeller adına özelleştirme saldırılarını gerçekleştirirken CHP ve MHP’nin rızasını almıştı. Yani hegemonya inşası gerçekleşirken rıza bileşeni böylece oluşmuştu. Hani dedik ya, düşmana zor kullanırken ittifakların rızası alınır diye…
Amerika’dan gelen talimatlar ile yürütülen bu saldırılar ve korku şiddetlendikçe, ittifakların rızası ortadan kalkmaya başladı. Çünkü AKP’nin stratejisinde olmasa bile, Amerika’nın stratejisinde AKP’nin ittifak yaptığı, rızasını aldığı örgüt ve toplum kesimleri de Amerika için düşman olarak vardı.
İşte rızası alınmış, dolaylı olarak düşman cephesinden koparılmış CHP ittifak olmaktan çıktı. Rızası alınmamış guruplar içine yani düşman safına geçmiş oldu.
Hegemonyayı oluşturan zor ve rıza bileşenlerinden rıza bileşeni devreden çıkmış oldu. Ama Amerika savaşına devam etti. CHP’ye operasyon tamda bu esnada yapıldı. AKP bir yerler ile savaşırken rızasını aldığı kesimler rızalarını geri çekti
Netice olarak şunu söyleyebiliriz. Amerika’nın CHP üzerinden Türkiye’ye yaptığı operasyon, AKP hegemonyasına rıza yolu ile destek verenlerin desteğinin çekilmesine neden oldu.

Durumu gören tekelci sermaye ve onun işbirlikçileri CHP’yi tekrar rıza noktasına çekme propagandasına başladılar. Medya CHP’nin yönetimimi oluşturmak ve CHP’yi milli çizgiden çıkarmak için var kuvveti ile uğraşıyor.

bulentesinoglu@gmail.com

***


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder