9 Ocak 2016 Cumartesi

ÇÖZELİM AMA NASIL?




ÇÖZELİM AMA NASIL?


Prof. Dr. EROL MANİSALI

TEMMUZ 2002 - Sayı: 47


 "Kıbrıs'ı çözmeden AB'ye giremeyiz", bunu bazı işadamlarımız TV kanallarında, gazete yazılarında söylüyorlar, yazıyorlar. Peki nasıl çözeceğiz? Bunun yanıtını vermiyorlar, sadce çözün diyorlar.

 Acaba şunları mı kastediyorlar?

1.AB'nin istediğini yapın, "Federasyon kurulsun ve bu federasyon 3-5 yıl içinde AB'ye girsin" mi diyorlar? Eğer "çözün" diyen içerdeki bu çevreler bunu kastediyorlarsa böyle bir çözümün şu sonuçları doğuracağını bilmiyorlar mı;  

a.KKTC, federasyon içinde ayrı bir egemenlik hakkı olmadığı için sadece bir topluluk (cemaat) konumunda kalacaktır.

b. Kıbrıs Cumhuriyeti AB içine girdikten sonra AB kurumları, Kıbrıs Cumhuriyetini "ev içi" meseleleri olarak göreceklerdir. Ada ile Türkiye'nin her türlü ilişkisi kopacaktır. Londra ve Zürih antlaşmaları ortadan kalkmış olacaktır. Türkiye'den Kıbrıs'a gitmek isteyenler Yunanistan'a, Girit'e gider gibi "vize" almak zorunda kalacaklardır.

 Kıbrıs Türklerinin Batı Trakya'daki Türklerden hiçbir farkları kalmayacaktır. Türkiye'nin dışında olduğu AB'ye, Kıbrıs'ın bir federasyon olarak girmesi "dolaylı Enosis" ten başka bir şey değildir.



2.Atina'nın ve Rumların istediklerini, Türkiye'nin yerine mi getirmesini istiyorlar? Atina ve Rumlar, Türkler bir azınlıktır tezini savunuyorlar. Güneydeki mevcut Rum Cumhuriyeti'nin ( Kıbrıs Cumhuriyeti ) şemsiyesi altında Türkleri, bazı özel hakları olan bir topluluk (azınlık) olarak görmek istiyorlar.

Kıbrıs'ı " Çözün " diyen bazı İşadamları ve onların güdümündeki bazı "yazarlar" yoksa böyle bir çözümü mü istiyorlar?

- Gerek AB'nin gerekse Atina'nın (ve Rumların) istedikleri çözümler sonuçta, Kıbns adasının Türkiye'den koparılmasına ve Yunanistan ile AB şemsiyesi altında bütünleşmesine yol açan sonuçlardır. Türkiye'de "çözün" diyen bazı çevrelerin ben bunu kastettiklerine inanmak istemiyorum. Çünkü böyle bir şey " İhanet " ten başka bir anlam taşımaz..." 


 http://mudafaai-hukuk.com.tr/arsiv/temmuz02_05.htm



..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder