3 Kasım 2018 Cumartesi

Erdoğan Büyük Siyasetçi...

Erdoğan Büyük Siyasetçi... 

Serdar AKİNAN
19 Aralık 2007


Bu Başlık Latife olsun diye atılmadı... 

Hakikaten Öyle olduğuna artık kesinlikle inanıyorum. 

Neden mi? 

 Kürt meselesinde geldiğimiz noktaya, son birkaç aylık kilometre taşlarıyla birlikte bakın, bu kompartımandaki derin sorunu nereden nereye taşıdığını göreceksiniz. 

 Haftalardır yazıyorum. 5 Kasım zirvesinden itibaren Kürt meselesinde Türkiye yeni bir raya oturmuştur. 

 Başbakan'ın uygulamaya koyduğu bu plan, uzun vadede ciddi riskler içermekle beraber, artık "askerle birlikte kotarılan" büyük plan imajı kamuoyuna hakim olmuştur. 

 Kaldı ki, bu boş bir imaj değil... Askerle entegre yürüyor. 

Şimdi sizlerle Türk medyasında pek duyulmayan ama çok önemli olduğunu düşündüğüm bir metni paylaşacağım. 

 Aşağıdaki satırlar, İmralı'da yatan Abdullah Öcalan'ın avukatları aracılığıyla 5 Aralık tarihinde yayınladığı son bildiriden alındı. 

Kürt sorununun çözümü için 9 öneri bakalım neler... 

 " Kürt olgusu demokratikleşmenin temel olgusu olarak ele alınmalı, Kürt kimliği yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulmalıdır. Hatta yeni anayasa değişiklikliklerinde yer alacak " Türkiye Cumhuriyeti Anayasası bütün kültürlerin demokratik bir şekilde varlığını ve kendini ifade etmesini kabul eder" şeklinde bir madde bile bu talebimizi karşılayacaktır. 


 Dil, kültür hakları yasal güvenceye kavuşturulmalıdır. Radyo, TV ve basın üzerinde hiçbir kısıtlama olmamalıdır. Türkçe radyo, TV hangi kurala bağlıysa, Kürtçe ve diğer dillerdeki yayınlar da aynı prosedüre bağlı olarak faaliyet yürütmelidir. Kültürel faaliyetler için de aynı hukuki kurallar ve prosedür işletilmelidir. 


 Temel eğitimde Kürtçe eğitim dili olarak kullanılmalıdır. İsteyen herkes bu okullarda çocuğunu okutabilmelidir. Liselerde ise Kürt kültürü, Kürt dili ve edebiyatı dersleri konulmalı, bunlara seçmeli ders olarak eğitim müfredatında yer verilmelidir. Üniversitelerde ise Kürt dili, edebiyatı, kültürü ve tarihi yüksek okulları kurulmalıdır. 


 Düşünce ve örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalı, serbest siyaset yapmanın tüm koşulları sağlanmalıdır. Kürt sorununu ilgilendiren konularda da bu özgürlükler bütünüyle tanınmalıdır. 


 Partiler ve seçim yasaları demokratikleştirilerek Kürt halkının ve tüm demokratik güçlerin iradelerinin demokratik siyasete katılması sağlanmalıdır. 


 Demokratik yerel yönetim yasası çıkarılıp demokrasinin derinleşmesi ve yaygınlaşması sağlanmalıdır. 


 Koruculuk ve devlet içinde yuvalanmış gayrı meşru çeteler lağvedilmelidir. 


 Savaş döneminde zoraki göç ettirilen köylülerin köye dönüşleri sağlanmalı. Bunun için gereken idari, hukuki, ekonomik ve sosyal tedbirler alınmalıdır. Bunun yanında bir de ekonomik kalkınma seferberliği başlatılmalı, teşvik ve tedbirlerle ekonomi canlandırılarak Kürt halkının ekonomik refahı yükseltilmelidir. 


 Bir toplumsal barış ve demokratik katılım yasası çıkarılmalı, bu yasayla gerillanın, cezaevindekilerin, yurtdışındakilerin ve yurtdışına çıkmak zorunda kalmış tüm sürgünlerin hiçbir kayıt konmadan demokratik siyasal yaşama katılması sağlanmalıdır.'' 

Şimdi, buradaki bazı maddeler aynen Öcalan'ın öngördüğü gibi gerçekleşecek... 

 Büyük plan bu çerçevede yürüyecek. 

 Erdoğan, büyük adımlar atmaya hazırlanıyor. 

 Başarırsa, sonuçları yerel seçimlerde göreceğiz.(...ki başaracak) 

 Yol kazası olursa fatura kime çıkacak dersiniz? 

 Tüm bunlar bu şekilde yazılıp çizilir ve başka bir sürü ajanda (saymaya hacet var mı?) bu sürece paralel benzer ivmelerle açıkça ilerlerken, olan biteni "sürece entegre görüntü vererek izleyen" mevcut komuta kademesine... 

 Erdoğan büyük siyasetçi... Gerçekten şapka çıkartıyorum. 

 "Gaflet ve Dalalet ve hatta Hıyanet içinde bulunanlar" gerçekte kim sizce? 

Serdar AKİNAN
19 Aralık 2007

https://www.ulkucudunya.com/index.php?page=altin-yazi-detay&kod=839

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder