13 Nisan 2015 Pazartesi

ABD PARASIYLA DEMOKRASİ OLMAZ,




ABD  PARASIYLA  DEMOKRASİ  OLMAZ,


05.12.2005
Eli Ahmedov,

Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Eli AhmedovABD parasıyla demokrasi olmaz


Guliyev ABD’ye yargılanmamak için kaçtı

Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Eli Ahmedov


TÜRKSOLU: Eli Bey, bu seçimlerde muhalefet sahtekarlık yapıldı diyor. Siz nasıl görüyorsunuz?

ELİ AHMEDOV: Umumiyetle dünyada büyük bir dikkat vardı Azerbaycan’daki geçirilen seçimlere. Azerbaycan dünyada çok büyük, ehemmiyetli, önemli, jeopolitik bir yerde. Azerbaycan’ın büyük enerji ihtiyatları var. Azerbaycan hükümeti de Azerbaycan’da iktidar partisi olan Yeni Azerbaycan Partisi de çalışırdı ki, ülkemizde bu seçimler demokratik geçirilsin, şeffaf geçirilsin ve Azerbaycan’la bağlı, ilişkili bütün dünyanın beklediği, bekledikleri Azerbaycan’da doğrulsun. Sonuçta seçimler Azerbaycan’da bir sınav olarak iyi geçti. Bize beslenen ümitler umarım ki doğruldu. Dünyanın birçok ülkelerinden, özellikle kardaş Türkiye’den seçimleri izlemekten ötürü çok sayıda müşahadeciler gelmişti. Ve bu seçimlere verilen kıymetler de pek yüksek oldu.

TÜRKSOLU: Resul Guliyev’in Bakü’ye gelişi olay oldu. Siz parti olarak onun gelişine nasıl baktınız?

ELİ AHMEDOV: Resul Guliyev’in Azerbaycan’a gelmesi için hangi bir yasak yoktur. Resul Guliyev, Azerbaycan’da bir parti sediridir. Öz adaylığını Parlamento seçkilerinde ileriye sürmüştü. Ve tabii ki Azerbaycan’a dönebilirdi. Onun Azerbaycan’a dönmesine yasak koyulmadı. Ancak Resul Guliyev aynı zamanda 9 yıldır Azerbaycan’dan kaçaktır. ABD’de bir kaçak hayatı yaşıyor. Azerbaycan’a dönmekten o imtina eder. Resul Guliyev büyük bir petrol fabrikasına müdürlük ederken 100 milyon dolardan yukarı yolsuzluk yaptı. Ona göre de 4-5 yıldır ki Resul Guliyev Interpol tarafından aranmaktadır. Ancak onun ABD’de sığınması, bir muhacir hayatı çekmesi, onun hapsedilip Azerbaycan’a getirilmesini mümkünsüz eder. Resul Guliyev Azerbaycan’a dönerken Ukrayna’da Interpol onu hapsetti. Ve bir gün süresince Ukrayna’nın Strapol şehrinde sakladılar. Ancak çok gayretle onun Ukrayna’nın mahkemesince azad bırakılması sağlandı, yeniden geriye ABD’ye kaçtı. Yani Resul Guliyev’in Azerbaycan’a gelmesi için herhangi bir yasak yok. Ancak o Azerbaycan’a gelmek için evvela iktisadi suçu için yargılanmalıdır.

TÜRKSOLU: Resul Guliyev’in ABD tarafından bir turuncu devrim yapmak için görevlendirildiğini mi düşünüyorsunuz?

Turuncu Devrim dış güçlerin işidir

ELİ AHMEDOV: Olabilsin ki bu çoklu sayıda sebeplerden biridir. Azerbaycan’ın petrol servetleri var, doğalgaz servetleri var. Ona göre de Azerbaycan’da bir turuncu inkılap hevesi çıktı. Ancak Azerbaycan’da bu turuncu renge insanların biganeliği var. Azerbaycan’ın muhalefetinin ufak bir bölümü şimdi turuncu. Onlar hattâ yakalarına kravatları da turuncu renkte asırlar. Ve bu insanlarda bir gülünçlük meydana getirer, çünkü turuncu kravat asmakla yakadan, ülkede inkilap etmek olmaz. İnkılabı kravatlar etmiyor. Veyahut inkilabı renk etmiyor. Mitinglerde ellerine turuncu renkte bayraklar alıp çıkarlar, ancak bu renkler, turuncu bayraklar, turuncu kravatlar insanlara tesir etmiyor. Çünkü turuncu ahvalı ruhiye Azerbaycan’da yoktur. Turuncu bayrak, turuncu kravatlar Azerbaycan’ın durumunu değiştirebilmez. Ama, bir şey var ki turuncu rengi artık Azerbaycan’da insanlara yabancı geliyor. Kötü bir renk gibi kavramaya başladılar. Çünkü yabancı bir ülkenin gölgesinin Azerbaycan’a getirilmesi gibi algılanıyor. Bu turuncu ahvali ruhiyeyi yaratmak isteyenlerin niyetleri Azerbaycan’a neyse hoş bir işler etmek değil. Azerbaycan muhalefetinin içerisinde bütün muhalefeti buna alet etmek olmaz. Azatlık Bloğu denilen bir blok var ki oraya üç partiya dahildir. Onlar turuncu muhalefetçiler.

Turuncu renkte bayrakları kaldıran insanlar Azerbaycan’ın öz bayrağını kaldırmazlar. Artık insanlar bunu dile getirmeye başladılar. Azerbaycan’ın partisi bir mitingine gidende Azerbaycan’ın bayrağıyla gider. Partisinin bayrağıyla gider. Ancak bunlar Azerbaycan bayrağını attılar bir kenara.

TÜRKSOLU: Turuncu devrimlerin başladığı ülkelerde olaylar bir isimle başlıyor: George Soros. Bazı kişilerin Soros vakıfları tarafından paralandığı söyleniyor. Siz böyle bir görüşe sahip misiniz?

ELİ AHMEDOV: Azerbaycan’da pek çok yabancı ülkenin çıkarı olduğunu biliyoruz. Ve burada yabancı para mentebi çıkıyor ortaya. Azerbaycan’da bazı kişiler var ki yabancı paralar hesabına yabancı parayı veren adamların isteklerine uygun Azerbaycan’da zorla hareketler yaratmak istiyorlar. Azerbaycan’ın partilerinin dışarıdan paralaşmasını biz de duyuruk, hissederik.

Dışarıdan paralar alanlar iktidar olursa para verenlere hizmet eder. Soros’un parası meselesi şimdi dünyanın birçok bölgesinde en güçlü bir silaha çevrildi. Bu yakınlarda Rusya’nın Cumhurbaşkanı Putin öyle bir heyecanla dedi ki; “Herhangi bir ülkenin dahili işlerine, partilerine, yabancı paraların katılmasını engellemek lazımdır.” Yani Rusya gibi büyük bir devletin Cumhurbaşkanı da artık bundan rahatsızlık hissedir.

Soros’a neyine lazımdır ki Azerbaycan’da turuncu bir inkılap olsun. Yahut başka bir yerde turuncu inkılap olsun. Daha büyük çıkar çevrelerinin faaliyetleridir bunlar. Bir ülkenin içersine, içişlerine dışarıdan yabancı pulla müdahale etmesinler. Hiç kimse parasını başkası için harcamaz. Harcıyorsa bunun arkasında bir niyet var. O niyet yahşi bir niyet midir? Kötü niyet olduğu belli.

ABD’nin getireceği demokrasi Irak’ta görüldü

Demokrasya ülkenin içersinden kaynaklanmalıdır. Yabancı demokrasya hiçbir ülkeye hoşbehtlik getirebilmez. Ve hiçbir ülke yabancı bir ülkede demokrasya kurmaktan ötürü paralarını harcamaz. Demek ki burada art bir niyetler var. Demokrasya her ne olursa olsun halkın özünden gelmelidir. Halkın özü istediği kadar demokrasyanı kurabiler. Kenardan gelen demokrasya, Soros’un getirdiği demokrasya, başka birisinin getirdiği demokrasya ne Azerbaycan’a, ne başka bir ülkeye hoşsohbetlik vermiyecek.

Biz demokrasya istiyoruz, demokrasya Azerbaycan’ın özü için lazımdır. Halkın istemediği şeyi ona güçlen veremezsiniz. İşte Irak. Görüyoruz ABD’nin oluşturduğu durumu. Güçle verilen demokrasi bu. Her günde günahsız, yüzlerle binlerle insan kırılırsa bu demokrasiyanın hiçbir değeri yoktur. Demokrasiyanın her başında duran insan hakkıdır. İnsan hakkının başında duran yaşam hakkıdır. İnsanı öldürüp demokrasiya kurmak olmaz. İnsanın yaşama hakkını elinden alıp insan haklarını koruyorum haykırması olmaz.

TÜRKSOLU: Azerbaycan’ın büyük derdi Karabağ meselesini nasıl halledeceğiz? Seçimlerde bu hiç gündeme gelmedi.

ELİ AHMEDOV: Azerbaycan’da bu parlamento seçimlerini müşahade etmek için 1600 kişi geldi. Ne kadar raportörler geldi. 1992 yılında bir gecede Azerbaycan’ın koca bir şehrini yıkıp yeknesan ettiler. Bir nefer orada kalmadı, uşakları öldürdüler, kocaları öldürdüler, kadınları öldürdüler. Vahşilik. Dünyada görülmemiş bir vahşilik oldu. Dünyada böyle bir facia yoktur. Azerbaycan bu faciayla yüzyüze geldiğinde, parlamentoda müşahade etmek için, meclislerde, televizyonlarda göstermek için gelen kişilerden ben çağrı verirdim. Birisi takılmadı ki onun için. Gelsin de o faciayı göstersin dünyaya. Gelmediler. Azerbaycan’ın toprakları işgal olundu, nasıl ki insanları kırıldı. Bir milyon kişisi kaç günlerce çadırlarda yaşıyordu. Vagonlarda yaşıyordu. Bunları da dünyaya yaymaktan ötürü bu kadar raportörler gelmedi, televizyonlar gelmedi, bu kadar müşahade eden insanlar gelmedi. Ama Azerbaycan’da Azerbaycan halkı özü özüne milletvekilini seçerken bütün dünya geldi.

Burdaki milletvekilini seçen insana bu milletvekili hürmet edecek. Amerika’dan gelen, filan yerden gelen adam bilmir ki o seçilen adam yahşi mi pis mi. Ama insanlar burda kırılanda, insanlar burda ezilende, gelip bir diyen olmadı. Onun için Azerbaycan’ın yüzde 20 toprağı işgal altındadır. Bir milyon insanı kaçkın vaziyetindedir. Her sekiz vatandaştan bir kişi kaçkındır. Demek istediğim budur ki, işgal var ama hiç kimse demir ki bu işgalci kimdir? İşgal olan Azerbaycan topraklarıdır. Tecavüze maruz kalan Azerbaycanlıdır. Peki tecavüzcüler kimdir? Sualimin cevabını açık vermiyorlar.

Karabağ’ın işgalcileri esas Türkiye’nin düşmanlarıdır

Azerbaycan bu hadiseye, bu faciaya, bu muharebeye sulh yoluyla son vermek istiyor. Çünkü muharebe yeni facialar getirecektir. Ancak eğer bu yolla faciaları aradan kaldırmak olmazsa, işgalleri aradan kaldırmak olmazsa, Azerbaycan’ın bir yolu kalacak ki öz gücünü artırsın, ordusunu güçlendirsin, topraklarını işgalden azad etsin.

Ermeni gücü Azerbaycan’ın topraklarını işgal etmek için yeterli olabilmez. Hele bunun arkasında başka güçler var. Bu arkasında duran güçler sadece Azerbaycan’ı istemeyenler, düşman olanlar değil, aynı derecede Türkiye’yi istemeyenlerdir. Siz tasavvur edin, Azerbaycan burda yarasız olsa Türkiye ile güçlü alakaları olacak ve ikisi birbiriyle elele vererek günden güne güçlenecek iki Türk devleti olacak. Bu bölgenin güç sahipleri olacaklar. Ve bu bölgenin güç sahiplerinin olmasının karşısını kesmek için Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın bu bölgenin güç tarafının karşısını kesmek için bütün bu olaylar ortaya çıkartıldı. Ve onun karşısına almak için elbet ki gerek Türkiye’nin Azerbaycan’ın engellenmesi şarttır. Çünkü bu Azerbaycan’ın işgalin tek amacı Azerbaycan’ı değil, Türkiye’yi de zayıflatmak ve bu bölgenin güç sahibi olma imkanlarını onların elinden almak içindir. Bir olsak, biz elele verip işbirliği kursak, hesap ederim ki, hem Azerbaycan’a hem Türkiye’ye yaratılan bu problemleri aradan rahatlıkla kaldıracağız.

Ben diyorum ki, Azerbaycan’ın bu meselelerinde de diğer meselelerinde de Türkiye’den destek bulmuşuz. Türkiye halkından, Türkiye Cumhuriyeti’nden, Türkiye hükümetinden bize büyük destek gelmiştir. Ve bizim Azerbaycan’ın en güzeli Atatürk. Biz de Atatürk’ü yakalamışız. Çünkü hissederik ki ve bilirik ki Türkiye gibi bizim çok ehemmiyetli bir arkamız var. Karabağ meselesinde bizi en güçlü destekleyen Türkiye’dir. Birleşik Teşkilatlar’da da bizi destekleyen Türkiye’dir.

Tabi Ermenilerin Türkiye’de iddiaları var. Yalan ve uyduruk soykırım iddiaları atıyorlar ortaya. Hatta bazen toprak bile talep etmekteler. Ama Türkiye’nin gücü de, tarihi geçmişi de, Türk insanın kahramanlığı da buna imkan vermez.

http://www.turksolu.com.tr/96/ahmedov96.htm

..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder