27 Ekim 2016 Perşembe

9 MART SOL BİR DARBE TEŞEBBÜSÜ




9 MART SOL BİR DARBE TEŞEBBÜSÜ


9 MART SOL BİR DARBE TEŞEBBÜSÜ

9 Mart 1971 yılını çok kişi olağan bir gün olarak bilir. Yani anlı şanlı muhtıra 12 Mart'dan üç gün önce neler oldu.

Tarihin tozlu sayfaları arasında yer alan bir sol darbe teşebbüsünün yapıldığı bir tarihtir.

Seçimler dolayısıyla yazmak istedim ama fırsat olmadı.Ancak bazı kişilerin bilgi sahibi olması ve görülmekte olan şimdiki "darbe teşebbüsü" iddialarını daha sağlıklı kritik etmeleri için "BALANS AYARLARI/ Cumhuriyet Dönemimde askeri muhtıralar" * kitabımdan kısaltarak veriyorum " 9 Mart 1971: O gün, başlarında ge-neral Cemal Madanoğlu'nun bulunduğu bir grup "işi bitirmek" üzere karar almışlardı. Ancak, kendilerince "ihanete uğradılar. Eğer hainler olmasaydı; milli demokratik devrimi gerçekleştirecekler" di. 9 Mart cuntası'ndan dnz.bnb. Erol Bilbilik, Cumhuriyet gazetesinden Leyla Tavşanoğlu'na o günleri şöyle anlatıyor: "Bu grup/9 Martçılar/, tıpkı Milli Kurtuluş Savaşında olduğu gibi asker-sivil birlikteliğini savunuyordu… Anayasa taslakları hazırlanıyordu… Devrim Partisi'nin tüzüğü, Devrim Mahkemeleri, Bakanlar Kurulu'nun çalışma biçimleri, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun lağvedilmesi gibi çalışmalar… MİT'in bizi izlediğini biliyorduk….Tepede iki grup vardı: birincisi Tağmaç, Sunay ve Eyicioğlu, yüzdeyüz emperya-lizme bağlıydı. İkinci grup da Muhsin Batur ve Faruk Gürler vardı. Onlar biraz daha li-beraldiler. Güç dengesi emperyalizme geçince Batur ve Gürler ezilmekten korktular. İkili oynadılar. Sonunda da bizim harekatı çökerttiler… 10 Mart günü Batur ve Faruk Gürler harekatı sattılar ve Amerikancı cuntaya güç verdiler… 12 Mart; 9 Mart'ın üstüne gelmiş ve yenmiştir."
Bu Marksist darbe teşebbüsü /9 Mart/ başarılı olsaydı; Türkiyede MDD ilkelerinde bir hükümet kurulacaktı.Bu Darbe başarıya ulaşsaydı tesbit edilen komitede kimler yoktu ki ? Faruk Gürler Paşa Devlet reisi olacak sonra yerini Mihri Belli'ye devredecekti.

Başbakan org.muhsin Batur olduğu konusunda hemfikirdi-ler. 
Başbakan yardımcısı Nuri Bey:bu da tümg. Celil Gürkan'dı.Genelkurmay Başkanı Erci Bey ise; Korg.Atıf Erçıkan olacaktı. Devrim Konseyi Genel Sekreterliğine ise Tuğg. Aydın Kirişoğlu getirilecekti. Devrim partisi genel sekreterliğini de Kara kuvvetlerinden Tümg. Şükrü Köseoğlu, Hava kuvvetlerinden tuğg. Ömer Çokgör, Jandarma genel komutanlığından Tümg Necati İnoğlu, Deniz kuvvetler komutanlığından dnz.bnb Erol Bilbilik getirilecekti. Eski ihtilalci Em.Yzb.Numan Esin, Em Yrb Orhan Kabibay, Em Alb. Mucip Ataklı, E.tümamiral Sezai Orkunt , Em. Yzb. MBK.üyesi İrfan Solmazer Sivillerden Prof.Bahri Savcı/Cumhuriyet gazetesi yazarı/ O.Nuri Koçtürk, Öğ.Üyesi Prof.Cevat Geray , Ziya Kayra /CHP den bakan oldu/ Adnan Başer Kafaoğlu/ANAP da bakan oldu/ Sol kesimin ünlü avukatı Halit Çelenk, Atilla Karaosmanoğlu/12 Mart muhtırasından sonra bakan oldu/ gazeteci Altan Öymen/daha sonra CHP’de genel başkan oldu
9 Mart darbesi başarılı olamadığından; bu hükümette kurulamadı.
Şimdi ile bir irtibat kurabili-yor musunuz.?
Ders alınsaydı tarih tekerrür edermiydi ? 


*BALANS AYARLARI/Cumhuriyet Döneminde Askeri muhtıralar/ Erol Maraşlı,Metropol Yayınları. İst. 2008




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder