30 Ağustos 2015 Pazar

UĞUR MUMCU’NUN KALEMİNDEN TUĞRUL TÜRKEŞ




UĞUR MUMCU’NUN KALEMİNDEN

ALPASLAN TÜRKEŞ'İN (Hüseyin Feyzullah)  

OĞLU TUĞRUL TÜRKEŞ DE DEVLETTEN 

YEMLENDİ…

 




ÖN AÇIKLAMA

Tuğrul Türkeş’in Özgeçmişindeki tarihsizlikler(?!)


Özgeçmiş


  Yıldırım Tuğrul Türkeş, 1 Aralık 1954'te İstanbul'da doğdu. Babasının adı Alparslan, annesinin adı Muzaffer Şükriye'dir.
İktisatçı ve İş Adamı; Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümünü bitirdi.
     Ticaret Bakanlığında Basın Danışmanlığı, Ortadoğu gazetesinde Yönetim Kurulu Başkanlığı, Akşam ve Son Havadis gazeteleri ile Yeni Harman haftalık dergisinde köşe yazarlığı yaptı. PETKİM AŞ ve TC Kalkınma Bankasında Yönetim Kurulu Üyeliği, Ataköy Otelcilik AŞ'de Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Medikal, sigortacılık ve uydudan görüntüleme konuları ile faaliyet gösteren çeşitli şirketlerde yönetici ve ortaklık yaptı. Aydınlık Türkiye Partisi Kurucu Üyeliği ve Genel Başkanlığı görevini üstlendi.
     23. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi. 23. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyeliği yaptı. 24. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyeliği görevine yeniden seçildi.
     İngilizce bilen Türkeş, 3 çocuk babasıdır.


BİR DEĞİNME:

TBMM’ye verdiği özgeçmişinde Tuğrul Türkeş nedense sadece doğum tarihini belirtmiş. Bu tarih dışında hiçbir tarih özgeçmişinde yer almıyor? Üniversiteyi ne zaman bitirdi, belli değil, karanlık! Ticaret Bakanlığı’nda Basın Danışmanlığı yaptığı tarihi de yazmamış; ancak UğurMumcu bunu yazısında açıklıyor. Tuğrul Türkeş o zamanlar daha lise mezunu ve buna rağmen hangi bilgi ve deneyim ile Bakanlığın Basın Danışmanlığına getiriliyor? Babası sayesinde; MHP’nin iktidarı sayesinde oraya getirilmesi gün gibi ortada… Tuğrul Türkeş hangi özelliğinden dolayı Kamu İktisadi Teşebbüsü olan PETKİM A.Ş ve TC Kalkınma Bankası’nda Yönetim Kurulu üyeliği yapıyor. Devlet imkanlarını Tuğrul Türkeş’e kim peşkeş çekti. Babası ve MHP’li bakanlar değil mi? TuğrulTürkeş iktisat fakültesi mrezunu olmasına rağmen acaba Sabancı Holding veya Koç Holding gibi bir kuruluşta muhasebe elemanı olarak bile olsa işe alınır mıydı?… Fakat devlet kuruluşlarında en tepe noktalarda görev yaptı, iyi maaşlar aldı. Cebini iyi doldurdu….

***




TÜRKEŞ’İN OĞLU

Uğur Mumcu / Cumhuriyet gazetesi
27 Ocak 1978
 
 
 
     “Ticaret Sicil Memurluğuna,
     Ben Ankara’da Gaziosmanpaşa semti , Kader Sokağı, 3/3 numaralı evde oturuyorum. Gaziosmanpaşa semtinde  Kader Sokağı 3/1  numaralı mahalde, 17. 3. 1978 tarihinden itibaren işletme (ticari ikametgah) ittihazla nakliyat, reklam, pazarlama, ithalat, ihracat, mümessilllik, acentalık, komisyonculuk, resmi ve umumi taahhüt işleriyle iştigal etmekteyim.
     Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeyim. Unvan-ı ticaretimin ve işletmenin tescil ilanını rica ederim.
     Bu dilekçenin altındaki imza MHP Genel Başkanı Alpaslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş’indir. Türkeş’in oğlu işadamıdır. Kurduğu şirketin adı “Yay Ticaret ve Nakliyat şirketi”dir. Şirket 6 Nisan 1976 günlü “Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin 6’ıncı sayfasında ilan olunmuştur. Ticaret sicili sayısını da verelim: 32245.
     657 sayılı Devlet Memurları Yasası, devlet memurlarının ticaretle uğraşmalarını yasaklamıştır. Yasa’nın 28’inci maddesi aynen şöyledir:
-          Devlet memurları Türk Ticaret Kanununa göre (tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirici bir faaliyette bulunamazlar. Ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak ve komandit şirketlere komandite ortak olamazlar.
     Türkeş’in oğlu “Yay Ticaret ve Nakliyat Şirketi” sahibi. Lise mezunuTuğrul Türkeş, ikinci MC Hükümeti Ticaret Bakanı MHP Konya Milletvekili Dr. Agah Oktay Güner tarafından Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğüne memur olarak atanmıştır. Şimdi burada sorulacak soru,“Tuğrul Türkeş devlet memuru olmadan önce Yay Ticaret ve Nakliyat Şirketi’nden ayrılmış mıdır, ayrılmamış mıdır” biçimindedir.
     Bu sorunun yanıtını beklerken, düşük Hükümetin Ticaret Bakanı Dr.Agah Oktay Güner ile ilgili bir küçücük olayı anımsatmakta yarar görüyoruz.
     Dr. Güner, Ticaret Bakanlığına getirilmeden önce de Ankara Ticaret Odası Genel Sekreteriydi.. Dr. Güner, Ticaret Odası Genel Sekreterliği’nden Ticaret Bakanlığı Müsteşerlığı’na getirilince, Ankara Ticaret Odası Meclisi 11 Haziran 1975 günkü toplantısında, eski Genel Sekreterlerine 47 bin 375 lira “ikramiye” verilmesini kararlaştırmıştı.
     Dr. Güner’in Müsteşar olduktan sonra, Ticaret Odası’ndan bu tür ikramiye alması, Devlet Memurları Yasası’nın 30’uncu maddesiyle yasaklanmıştı. Bu maddeyi okuyalım:
-          Devlet memurunun denetimi altında bulunan veya kendi görevi veya mensup olduğu kurum ile ilgili olan bir teşebbüsten doğrudan doğruya veya aracı eliyle her ne ad altında olursa olsun, bir menfaat sağlaması yasaktır…
     İşte bu Dr. Güner, MHP Genel Başkanı ve ülkücü lideri Alpaslan Türkeş’in oğluna, başında bulunduğu Bakanlıkta iş vermektedir.
     Herkes ticaretle uğraşır. Kimse kimsenin işine karşımaz. Belirli kayıtlara uyulmak koşuluyla herkes devlet memuru olabilir. Buna da karışılmaz.
     Ben şuna şaşıyorum: Bir Milliyetçi Cephe iktidarı kuruluyor; Başbakan’ın kardeşleri ve yeğeni işadamı, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’ın kardeşi devlet katında komisyoncu , öteki Başbakan Yardımcısı Türkeş’in oğlu da işadamı ve komisyoncu…  Milliyetçi olmak için ille de ticaret siciline mi kaydolmak gerekiyor?.. “Dokuz Işık”ın aydınlığında bu sorunların yanıtlarını öğrensek diyorum.
     Ne dersiniz ülkücüler?... Döktüğünüz kan, “mahdum beyi” ticaret siciline kaydetmek için miydi?..

__________

Cumhuriyet gazetesi, 27 Ocak 1978

Ayrıca bkz: Uğur Mumcu, Bütün Yazıları / Milliyetçilik A.Ş., s.43, 44, UM:AG Vakfı Yayınları, 10 Baskı, Eylül 2008

http://www.turgutbalya.com/?pnum=550&pt=U%C4%9EUR+MUMCU%27NUN+KALEM%C4%B0NDEN+TU%C4%9ERUL+T%C3%9CRKE%C5%9E





..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder