29 Ocak 2017 Pazar

NATO, İŞGAL GÜCÜ!



NATO, İŞGAL GÜCÜ!


Nurullah AYDIN,
Ankara
     
NATO Savunma Bakanları, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün ev sahipliğinde bugün İstanbul'da toplandı.  52 ülkeden 37 bakan ile 15 bakan yardımcısının katıldığı toplantının ana gündem maddesi ise Afganistan ve NATO'nun Müslüman ülkelerdeki işgalci güç algısını yıkmak.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan için gerekli muharip asker ihtiyacının büyük ölçüde karşılandığını, ancak Afgan güvenlik güçlerinin eğitilmesi için daha fazla personele ihtiyaç duyulduğunu açıklamıştı. İki gün sürecek zirvede, güvenlik güçlerinin eğitimi için yapılabilecek ek takviyeler ele alınıyor.  Afgan ordusunun eğitimi için 21 eğitim timi, Afgan polisinin eğitimi için ise yüzden fazla eğitici aranıyor. İstanbul'daki toplantıda bu soruna çözüm bulunmaya çalışılacak.

Toplantıda, Mayıs ayında açıklanması beklenen ittifakın yeni stratejik konsepti ile bazı silahların ortak tedariki gibi konuları da ele alınacak. El Kaide veya farklı terörist grupların parçası olmayan Taliban üyelerinin kazanılmasına dönük adımlar da zirvede ele alınacak. Taliban'ın BM'nin arananlar listesinin yeniden gözden geçirilmesi yönündeki uzlaşı isteminin de bekleniyor.

İmaj Değişecekmiş

NATO, Müslüman ülkelerin kendisini İşgalci güç olarak algılamasından rahatsızlık duyuyormuş. Yani yeni stratejik konseptte, NATO'nun bu imajının değişmesi için adımlar atılacak. Askeri ittifak yeni dönemde, özellikle Müslüman gençlerin kafasındaki NATO algısını yıkacakmış. Sosyal paylaşım sitesi Facebook ve medya seminerleri NATO'nun olumsuz algıyı yıkmak için belirlediği ilk iletişim araçları.

Toplantıya NATO üyesi ülkeler dışında, Afganistan, Ermenistan, Avusturya, Avustralya, Finlandiya, Hırvatistan, Yeni Zelanda, Güney Kore, İsveç ve Ukrayna'dan savunma bakanları katılıyor.

Türkiye; ABD’nin ölüm kusan saldırı uçaklarının üssü olmak yanında gözleme üssü olarak da işlev görüyor.

İncirlik üssü başta olmak üzere ABD’nin ve NATO’nun üsleri karargahları Irak ve Afganistan işgalinde ana üsler olarak faaliyette. Bu faaliyet hala devam ediyor.

Almanya'da Die Zeit ve Handelsblatt gazeteleri ile N-TV kanalında, NATO AWACS uçaklarının Konya Hava Üssü'nü kullanacaklarına ilişkin olarak haberler yer almıştı.

11-12 Haziran 2009 tarihinde Brüksel'de yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısında, NATO yetkilileri, Türkiye'den AWACS uçaklarının Konya Hava Üssü'nden geçici olarak faydalanmaları talebinde bulunuyor. Talep kabul ediliyor tabi..

Genelkurmay Başkanlığı'nın Brüksel'deki NATO Karargahı'na düzenlediği basın turu sırasında, NATO'nun yeni yapılanmasıyla ilgili önemli gelişmeler ortaya çıktı.

NATO yeniden yapılanırken, mevcut 10 Birleşik Harekat Merkezi'nin (CAOC) 6 tanesini kapattı. Eskişehir'in görev ve sorumlulukları Yunanistan'ın Larissa'daki CAOC'una devredildi. Larissa'daki CAOC,  İzmir'deki NATO Komutanlığı'na (Component Command - CC) bağlandı. İzmir Urla’da NATO en son teknolojiye dayalı üs kurdu.

Yerüstündeki İncirlik ve Yeraltında Dev üs Eskişehir.

1 Eylül 1999'da faaliyete başlayan Eskişehir'deki tesis, NATO'nun en güneyindeki hava harekat merkezi olarak görev yapıyor.. Yerin altında 90 metre çapında, 15 metre yüksekliğinde bir yarımküre içine inşa edilen üç kattan oluşan tesis olağanüstü güvenlik önlemleriyle korunuyor. Biri kapanmadan diğeri açılmayan çelik kapılardan geçildikten sonra 2 bin 900 metrekarelik ilk kata giriliyor.

Nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlara karşı korunan tesiste otomatik yangın söndürme sistemi bulunuyor. İncirlik’le Eskişehir üssü,  NATO’nun Karamürsel, Sinop,  Erzurum Kargapazar,  Hatay Cilvegöz ve Hakkari dinleme üsleriyle Türkiye’yi kapsama alanında tutuyor..

Türkiye de ne tartışılıyor?

Açılım, Demokrasi ve özgürlük, darbeler! Çuvalcı general Türkiye’ye geliyor.. Bir grup avukat, 13 yıl önceki Sincan’daki balans ayarını protesto ediyor. Hala Siyasetçiler, gazeteciler, akademisyenler neyi konuşuyor? Bağımsızlık elden gitmiş tartışılan konulara bakın!

Günün Sözü: Yetkini paylaşırsan, kararsızlıklar da ortaya çıkar.

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder