31 Ocak 2017 Salı

ŞARTLI TAHLİYE., SALIVERİLME, ANAYASANIN EŞİTLİK RUHUNA AYKIRIDIR,



ŞARTLI TAHLİYE., SALIVERİLME, ANAYASANIN EŞİTLİK RUHUNA AYKIRIDIR,


Şartlı Tahliyeye Yoğun Eleştiri,


Liderlerin üzerinde anlaşmaya vardığı şartlı tahliyeye siyasi çevrelerden yoğun eleştiriler geliyor.

FP GRUP BAŞKANVEKİLİ AVNİ DOĞAN

       FP Grup Başkanvekili Avni Doğan, “ İşkencecilere af konusunda bir siyasi partinin girişimde bulunmasını doğru bulmadığını” söyledi. 
       TBMM Danışma Kurulu toplantısına katılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Doğan, MHP’nin Haluk Kırcı’ya af getirilmesi için özel bir çaba gösterirken bir başka partinin bunun aksine gayret gösterdiğini belirtti. Her iki tavrın da doğru olmadığını kaydeden Doğan, şöyle konuştu: 
       “Adrese af olmaz. Adrese af engeli de olmaz. Her iki parti de ideolojik davranıyor. Af tasarısında biraz eşitlikçi davranmak zorundayız. İşkencecilere af konusunda bir siyasi partinin girişimde bulunmasını doğru bulmuyorum, çirkin buluyorum. Ancak bu girişimin yapıldığı ya da yapılacağı kanaatinde değilim.” 
       Avni Doğan, bugün Genel Kurul’da ele alınacak tasarının bazı yerlerinde önerge vereceklerini söyledi. DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı, dün Adalet Komisyonu’nda MHP’lilerin işkenceciler ile ilgili önerge vermekten son anda vazgeçtiklerinin anımsatılması üzerine, “Sonuca bakmak lazım. Şu anda bir sorun gözükmüyor” dedi. DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, affa karşı çıkan bir tek kendilerinin kaldığını bildirdi.
       
YEKTA GÜNGÖR ÖZDEN

       Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, şartla salıverilme ve ceza indirimini öngören yasa tasarısını değerlendirirken, “Anayasa’nın 14. ve 87. maddeleri karşısında affedilemeyecek suçluları şartla salıverme ve indirim yoluyla affetmenin, Anayasa’ya karşı hile” olduğunu söyledi. 
       Özden, demokrasilerde affın olmadığını, Türkiye Cumhuriyeti’nde af yasası “enflasyonu” yaşandığını belirtti. Özden, şunları kaydetti: “Af, adaletin gerçekleşmesini olumsuz yönde etkiliyor. Sakıncalı tutum, davranışları ve suç olan eylemleri ceza görmeyecek kimseler, bunları sık sık yenilerler ve yeni suçlular artar. 
       Suçluların cezalandırılmadığı yerde, suçsuzlar cezalandırılmış olur. Bu tasarı hakkında herkes af sözcüğünü kullandığına göre, sonuç af demektir. Oysa Anayasa’nın 87. ve 14. maddeleri karşısında afffedemeyecekleri suçluları şartla salıverme ve indirim yoluyla affetmek, Anayasa’ya karşı hiledir. Kaldı ki mağdurların hukukunu göz ardı ederek, devletin onlara karşı işlenmiş suçlarda cömert, kendine karşı işlenmiş suçlarda cimri davranması da hukuksallıktan uzaklığın kanıtıdır.” 
       Affın hukuksal içerikli siyasal bir işlem olduğunu, yasama organının takdirine karışmanın pek uygun olmadığını ifade eden Özden, “Yasama organının da duygusallıkla hukuksallığı geçersiz kılması, doğru değildir. Bana göre, bu tasarı Anayasa’ya toptan aykırıdır” diye konuştu. 
       
ANAP VE DSP YÖNETİCİLERİ: “ METNE SADIK KALINACAK ”

       Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, şartla salıvermeye ilişkin yasa tasarısının Adalet Komisyonu’nda görüşülmesinden önce koalisyon ortağı partilerin grup başkanvekilleri ile biraraya geldi. Türk, Adalet Komisyonu’nda, bakanlığıyla ilgili bir tasarıya ilişkin görüşmenin tamamlanmasından sonra, Adalet Komisyonu Başkanı Emin Karaa ile MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse’nin odasına geçti. MHP Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural ile partili bazı milletvekilleri de görüşmeye katıldı.
        DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen ile ANAP Grup Başkanvekili İbrahim Yaşar Dedelek de bir süre sonra Köse’nin makamına geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşme sonrasında, MHP’liler toplantıyı bir süre kendi aralarında sürdürdüler. Görüşmede, şartla salıverme ve ceza indirimine ilişkin yasa tasarısının Adalet Komisyonu’nda ele alınması sırasında MHP’li bazı milletvekillerinin değişiklik önergesi vermesi olasılığının değerlendirildiği öğrenildi.
       Adalet Bakanı Türk, görüşme sonrasında, gazetecilerin “önerge sorunu giderildi mi?” sorusuna, “sorun yok” yanıtını verdi. DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen ise Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan metnin dışına çıkalmayacağını dile getirerek, “İktidar kanadından değişiklik önergesi yok” dedi. ANAP Grup Başkanvekili İbrahim Yaşar Dedelek, “Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan ve liderler tarafından benimsenen metne sadık kalınacak” diye konuştu. Dedelek, koalisyon ortağı partilerden değişiklik önergesi verilmeyeceğini belirterek, bireysel olarak verilecek önergelerin de reddedileceğini savundu. 
       
TASARI HİLKAT GARİBESİ GİBİ

       MHP Trabzon Milletvekili Orhan Bıçakçıoğlu, şartla salıverme ve cezaların ertelenmesi yasa tasarısının hiçkimse tarafından beğenilmediğini belirterek,“Tasarı, önümüzde bir hilkat garibesi gibi duruyor” dedi. 
       Adalet Komisyonu’nda tasarı üzerinde görüşlerini açıklayan Bıçakçıoğlu, kendisinden önce yapılan konuşmalarda hiçkimsenin tasarı hakkında “Allah razı olsun” demediğini belirterek, düzenlemenin “hilkat garibesi”ne döndüğünü savundu. 
       Tasarı ile “bir taahhütlü mektup ve bir telgraf gönderildiğini” iddia eden Bıçakçıoğlu, “Telgraf Haluk Kırcı’ya gidiyor, (oğlum, sen bu vatanı sevmişsin, yatmaya devam et) diyorsunuz. Taahhütlü mektup, Öcalan’a gidiyor. Diyorsunuz ki, (Bekle, bu tasarı 5-6 ay sonra Anayasa Mahkemesi’nden döner. Senin idamın da düşer). 30 bin kişinin katilini kurtarmak bizim işimiz olamaz” dedi.
       Tasarının, 23 Nisan 1999 tarihi öncesindeki suçları kapsamasını eleştiren Bıçakçıoğlu, “Tarih niye 1 Ocak 2000 ya da 29 Ekim 2000 değil?” diye sordu. 
       Tasarı ile daha çok sayıda hükümlünün dışarıya çıkarılmasının amaçlandığını, Adalet Bakanlığı’nın bunu, “cezaevlerini boşaltıp, tadilat etmek” için istediğini anlatan Bıçakçıoğlu, bazı insanların gazeteci olmamasına karşılık basın kartı taşıdığı için işlediği suçlardan dolayı aftan yararlanacağını ifade etti. 
       
“ TASARI GECİKTİ, SUÇLU SAYISI ARTTI ”

       DYP Kayseri Milletvekili Sevgi Esen, tasarı ile tarihi bir hata yapıldığını, halkın kendilerine af çıkarma yetkisi vermediğini belirterek, “İnşallah yüzümüzü kızartacak bir af olmaz. Bu, Cumhuriyet’in gözyaşları olacak” dedi. 
       DYP Denizli Milletvekili Mehmet Gözlükaya da DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit’in duygusallığı ile af çıkarıldığını belirterek, “Affın 2 yıl konuşulduğu dünyanın neresinde görülmüş? Tasarı geciktiği için suçlu sayısı artmıştır” diye konuştu. Tasarıya karşı olduklarını vurgulayan Gözlükaya, güçlerinin yetmesi halinde yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini bildirdi. DYP Samsun Milletvekili Erdoğan Sezgin de tasarının, Adalet Bakanlığı ve bürokratları tarafından çıkarılması halinde” böyle yanlışların yapılmayacağını” söyledi. Sezgin, “Af, Cumhuriyet’in 75. yıldönümünde çıkarılmak istendi. Niye, 29 Ekim değil de 23 Nisan tarihi baz alındı?” diye konuştu. 
       
“ TOPLUMSAL İHTİYAÇLAR, ZARURİ HALE GETİRDİ ” 

       DSP istanbul Milletvekili İsmail Aydınlı, tasarının “af” olarak değerlendirilemeyecini belirterek, toplumsal ihtiyaçların böyle bir yasa çıkarılmasını zaruri hale getirdiğini savundu. 
       1974 affıyla çıkarılan birçok insanın TBMM’de miletvekili, bürokratların ise önemli görevlerde bulunduğunu ifade eden Aydınlı, Terörle Mücadele Yasası’na muhalefeten yaklaşık 10 bin gencin de aftan yararlanması gereğini söyledi. 
       
“ DAĞ FARE DOĞURDU ”

       FP İstanbul Milletvektili Mehmet Ali Şahin de tasarı için “dağ, fare doğrudu” derken, yasanın bu şekilde çıkması halinde sıkıntı ve huzursuzlukların artacağını, Cumhuriyet’in 100. yıldönümünde daha büyük bir af beklentisine neden olacağını öne sürdü. FP Erzurum Milletvekili Fahrettin Kukaracı ise tasarıın Anayasa’ya aykırı olduğunu ve adil olmadığını ileri sürerek, suçlara farklı uygulamaların adaleti sarsacağını savundu. 
       Tasarı üzerindeki görüşmeler, saat 18.00’den itibaren devam edecek.
       
ÖRTÜLÜ AF GELİYOR
       Ankara Barosu Başkanı Sadık Erdoğan, hükümetin şartla salıverme yasa tasarısı ile af konusundaki tutarsızlığını sürdürdüğünü ileri sürerek, “Yeni düzenleme ile bugün doğrudan affedilmesine cesaret edilemeyen bazı suçlara olası bir Anayasa Mahkemesi iptali ile örtülü af getirilmek isteniyor” dedi. 
       Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, siyasal iktidarın Anayasa’ya karşı hile yoluna saptığını ve af yerine şartla salıverme ile dava ve cezaların ertelenmesini gündeme getirdiğini belirterek şunları kaydetti: “Böylece bugün af kapsamına alınmasına cesaret edilemeyen bazı suç faillerinin salıverilmesinin, dava ve cezalarının ertelenmesinin yolu da olası bir Anayasa Mahkemesi kararı ile açılmış olmaktadır. 
       Anayasa Mahkemesi’nin yerleşik kararları açıktır: şartla salıverme ile dava ve cezaların ertelenmesi infaza ilişkin bir uygulamadır. Anayasa Mahkemesi, suç ve cezaların düzenlenmesinde ve anayasal temelde af çıkarılmasında toplumsal gereksinimlere göre tercih ve tasarruf yapabilen yasama organının, infaza ilişkin bu tür düzenlemelerinde, suça göre bir ayrım yapamayacağı, böylesine bir ayrımın Anayasa’ya aykırı düşeceği görüşündedir. 
       Bilinen bu gerçek karşısında, getirilen yeni düzenleme ile bugün doğrudan affedilmesine cesaret edilemeyen bazı suçlara, olası bir Anayasa Mahkemesi iptali ile örtülü af getirilmek istenmektedir. Hesap budur” 
       Bazı illerin baro başkanları, “şartla salıverme ve erteleme tasarısı” hakkında görüşlerini açıkladılar. 
       
EDİRNE
       Edirne Baro Başkanı Rifat Çulha, yaptığı açıklamada, çıkartılması düşünülen yasanın bir af yasası olmadığını ve infaz hukukunu 
       ilgilendirdiğini söyledi. Çulha, şunları söyledi: 
       “Yasa taslağının kapsamının genişletilmesi konusunda bir başvuru halinde Anayasa Mahkemesi’nin nasıl bir karar vereceği şimdiden 
       bilinmez. Kişisel kanım, yasa bir altyapısı olmadığı için infazda indirim ve erteleme kurallarını içerdiği için Anayasadaki eşitlik 
       ilkesine aykırıdır. Çünkü infaz hukukunda eşitlik esastır. Ayrıca yasa Türk Ceza Kanunu’nun 647 sayılı cezaların infazı hakkındaki kanun ve esaslarıda devre dışı bırakmaktadır. 2 senedir konuşulan Türkiye’nin gündemine yapay olarak sokulan af düşüncesi bu ortamda geri dönülmeyecek biçim aldığı için çıkartılmalıdır. Türkiye’nin aftan daha çok Ceza İnfaz Sistemi’nin bir an önce, gerek uluslararası sözleşmeler, gerekse insan hakları kavramı içersinde ivedilikle düzeltilmesi gerekir.” 
       
KIRKALRELİ
       Kırklareli Barosu Başkanı Muvaffak Ülgen ise “ Şartlı Salıverilme ve cezaların Ertelenmesini ” öngören yasa tasarısına, olay mağdurları, zarar görenler ile sanıklar yönünden bakmak gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Olayın mağdurlarının af konusunda olumlu düşünmeleri beklenemez. Ancak, yasa bir nevi şartlı tahliye olmakla ceza, sanıkların başında demokrasinin kılıcı gibi durmaktadır. Bu nedenle kamuoyu vicdanını kısmen tatmin edecek, caydırıcılık yönünden ön plana çıkmaktadır. Şu anda cezaevleri kaynamakta olup, infaz yönünden af şeklinde yaklaşım en iyi çözüm olacaktır kanısındayım.” 
       
TEKİRDAĞ 
       Tekirdağ Barosu Başkanı Güneş Gürseler de, bilinçli olarak yükseltilen beklenti karşısında artık geri dönüşün olmadığının 
       görüldüğünü belirterek, “ Anayasa Mahkemesi’nin 1974 yılında çıkarılan Af Yasası karşısında kararı dikkate alınarak, Anayasaya uygun, kişilere ayrıcalık tanımayan, toplum vicdanını yaralamayan, adalet inancını sarsmayan bir af yasası çıkarılmasını ummaktan başka yapacağımız yok” dedi.
       -
ŞARTLI TAHLİYE EŞİTLİĞE AYKIRI

       Demokrat Türkiye Partisi (DTP) Genel Başkanı İsmet Sezgin, Şartla salıverilme ve cezaların ertelenmesini öngören tasarının, Anayasa’nın eşitlik ve genellik ilkesine aykırı hükümler taşıdığını kaydetti. 
       İsmet Sezgin, Ankara Oteli’nde partililere verdiği iftar yemeğinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, şartla salıverilme ve erteleme yasa tasarısı hakkındaki görüşlerini sorması üzerine Sezgin, tasarının, Anayasa’nın eşitlik ve genellik ilkesine aykırı hükümler taşıdığını bildirdi. Her zaman kamu vicdanını tatmin eden, ekonomik, sosyal ve hukuksal zorunlulukları içeren bir aftan yana olduklarını belirten Sezgin, 
       “Hükümet ortakları zaten af da diyemiyorlar. (Ceza ve indirim) diyorlar. Bu da anlaşamadıklarını gösteriyor. Zaten bu hükümet hiçbir konuda anlaşamıyor” dedi.


http://arsiv.ntv.com.tr/news/49429.asp


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder