25 Mart 2017 Cumartesi

ŞAŞKINLIK,


ŞAŞKINLIK,


Yekta Güngör Özden
24.11.2008/Sayı:213


Şaşkınlık, genellikle yetersizlikten ve yeteneksizlikten, daha doğrusu beceriksizlikten kaynaklanır. Yeterli bilgisi, olanağı oymayanlar yapabilecekleri konusunda şaşkınlığa düşer, başarısız olurlar. İlkeli, tutarlı, bilgili olanlar sorunları karşılamasını bilir, çözüm üretir, amaçladıkları sonuca ulaşırlar. Şaşkınlar çabuk çözülür, çabuk kandırılır, yönlendirilir ve kullanılırlar. Düşüncesi sağlıklı olmayan, değişik alandaki ve konudaki gelgitleri, yalpalamaları, zikzakları inan ve güveni sarsan kişiler (bunlar kurumlar da olabilir) aldatıcı kazanımlar elde etse de kalıcı ve yararlı sonuç sağlayamaz. Siyasal yaşamdaki çarpıklıkların, çelişkilerin ve aykırılıklarla kötü sonuçların çoğu şaşkınlıklara bağlanabilir. Nasılsa ele geçirilmiş olan makamlar, yüklenilmiş görevler, ulanılan yetkiler yeterli bilgiye, eğitim ve öğretime, deneyime dayanmıyorsa sahibine kazandırmaktan çok yitikler getirir. Siyaseti nutuk atarak, halk dalkavukluğu yaparak, toplumu aldatarak, geçici görünümler, gösterişler, yalanlar kabadayılıklar ve ödünler kotaracağını sananlar sonunda yenik düşerler. Zayıfa karşı güçlü, güçlüye karşı zayıf duruş şaşkınlıktır ve sağlıksızdır. Türkiye’mizin ABD ve AB karşısındaki durumu böyledir. Önceleri karşı çıkılıp sonra yakınlaşıldığı söylenen İMF’e karşı tutum da böyledir. Ülke ekonomisinin gereklerini yeterince kavrayamayan iktidarın yerel seçim öncesi oy sağlamaya yönelik açılımları nedeniyle değişen tutumu, şaşkınlığının kanıtıdır. Ancak, iktidar bildiğinden şaşmamaktadır. Gündemi değiştirme oyunları sürmekte, Başbakanın ve kimi Bakanların sözleriyle yaratılan olumsuz havayı yatıştırmak, teröre ve suçlara karşı yetersizliğin üstünü örtmek için yeni söylemlere yönelme başlamıştır.

Daha önce Cumhuriyet Bayramı’nın 85. yıldönümünü coşkuyla kutlamak için ellerinden gele-ni yapmaları önerilecek belediyelere resmî törenler dışında bir etkinlik yapmamaları için genelge gönderilmiştir. Borçlu belediyelerin oy için armağan ve yardım yandaşlığı unutulmuş, halkın gözlerinin içine baka baka hukuk tanımaz iktidar ve yandaşları varlıklarını borçlu oldukları cumhuriyet karşıtlığını dolaylı biçimde uygulamaya koyulmuşlardır.

Bir yurttaşımız güneydeki bir ilde Türk Bayrağı yerine PKK renklerini taşıyan bezlerin sıklıkla asıldığını üzülerek anlatmıştır. İçindeki Kürt kökenlilerin tepkilerine neden olmamak için Türk Bayrağı’na karşı özen göstermeyen iktidar Anayasa’nın 3. maddesinin değişmesi önerisiyle dışardan destek almaktadır. Değişmezliğin nedenlerini, gereklerini, değiştirmenin hukuksal yöntemlerini bilmeyen kimileriyle siyasete boğulan yandaş bilimsel sanlı kimilerinin zayıf önerileri gündemi doldurmaktadır.

Cumhuriyetin halkın bayramı olmadığını ” sıkılmadan yazanlar halkın dışında kalan iktidar bağımlılarıdır. Devletin, ülkesi ve ulusuyla oluşan bir insan ve hukuk kurumu olduğunu bilmeyen sözde aydınlar, cumhuriyeti cumhuriyet olmaktan çıkarmak için uğraşanları bırakıp cumhuriyeti suçlamak kolaylığını seçen nankörler ve tembellerdir. Filmlerle, gazetelerle, dergilerle, satılık televizyon ve radyolarla yol olmaya çalışanların çağrıştırdığı karanlık Türkiye’yi kaplayamaz. Soy ve inanç sömürücüleriyle terör taşeronları, militanları, siyasal tetikçiler amaçlarına ulaşamayacaklardır. Hiçbir yargıç ve savcı desteği onlara kazandırmayacaktır. Atatürk’ü tanımayan, Türk Devrimini anlamayan, Cumhuriyeti kavrayamayan, Kurtuluş ve Kuruluşu değerlendiremeyen, önemlerinin bilincinden yoksun olan çıkarcı, nankör ve amaçlılar başaramayacaklardır. Sırıtan karşıtlıkları, nitelikleri ve düzeyleriyle baş başa kalacaklardır. Bir şey yapmış görünerek yıkmak oyunları kendilerini altedecektir.

Mustafa ” adı verilen karalama filminin Almanya’da Atatürk, Türkler ve Türkiye için kötü, çirkin, düşmanca ve insanlık dışı değerlendirmelerle nitelemelere neden olduğu yakınmaları yoğundur. Hepimize saldırı nedeni yapılmış, onurumuz çiğnenmiştir. Neden olanları ne kadar kınasak azdır. Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçilik, Konsolosluk ne yapıyor? Yazıklar olsun! Avrupa’da “Dersim” toplantısında söylenenler hangi yanıtı aldı söyleyenlere ne yapıldı? Atatürk’e saldıran aymaz ve sapkınlara ödül verilmesi aşamasına gelindi. Binlerce kez yazıklar olsun!

http://www.turksolu.com.tr/213/ozden213.htm

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder