24 Mart 2017 Cuma

İstiklal Marşı, ırkçılık, andımız,


İstiklal Marşı, Irkçılık, Andımız,


Özcan Yeniçeri


Andımızın kaldırılmasıyla ilgili tartışmalara katılan Başbakan Erdoğan, “‘Türk’üm’ dediler, Türkiye’nin itibarını yerlerde süründürdüler. ‘Doğruyum’ dediler Türkiye’yi yolsuzluklara muhtaç ettiler . ‘Çalışkanız’ deyip yıllarca yan gelip yattılar” diye konuştu.
Tayyip Erdoğan, çocukken andımızı hiç söylememiş gibi konuşuyor! Bu ülkenin çalışkan, ahlaklı, mert ve yiğit insanları sanki ilkokulda “andımızı” değil de “BOP Eş Başkanlığı” marşını okuyarak çalışkan olmuş, yan gelip yatmamışlar.
Biri çıkıp da Sayın Başbakan’a, “Müslüman’ım” dediler Türkiye’yi yediler, “Ustayız” dediler BOB Eş Başkanlığını kabul ettiler, “Yüce Türk Milleti” önünde yemin ettiler ABD çıkarlarına hizmet ettiler, “Çanakkale Şehitleri” dediler Irak’taki tecavüzcü ABD askerleri için dua ettiler, derlerse herhalde verecek cevabı olmayacaktır.
Bu arada Bakan Hayati Yazıcı, öğrenci andında ırkçılığı öne çıkartan kelimeler bulunduğunu, ana dilde eğitimin -sanki bir garantisi varmış gibi- ülkeyi bölmeyeceğini söylemiş. Hayati Yazıcı’nın öğrenci andında ırkçılığı öne çıkaran kelime dediği “Türk’üm” sözcüğüdür. 
“Türk’üm” sözcüğüne ırkçılık anlamı yükleyenler iyi niyetli olmadığı gibi, basit ve yüzeysel düşünenlerdir.
Türk, “etnik” bir kategoriye indirgenirse bundan “ırkçılık” sonucu çıkarılır. Bu, Türk kavramının ırkçılık içerdiğini değil ona bu anlamı yükleyenlerin kötü niyetli olduklarını gösterir.
Şimdi, iktidarın kudret elitleri İstiklal Marşındaki “Kahraman ırkıma bir gül; ne bu şiddet, bu celal?/Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal” kelimelerine de ırkçılık anlamı mı yükleyecekler? Nitekim Hırant Dink’in böyle bir açıklaması olmuştu!
Eğer bu kelimeler ırkçılık anlamında kullanıldıysa ve gerçekten ırkçılık içeriyor ise -Mehmet Akif Arnavut asıllı olduğuna göre- bu kelimelerle hangi milletin ırkçılığının yapıldığını birilerinin açıklaması gerekiyor!
Öğrenci andına “ırkçılık” türü kelimeler içeriyor diyenler, İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif’i de ırkçılıkla suçladıklarının farkında mıdır?
“Türk’üm” demeyi ırkçılık olarak niteleyenler gerçekte kelime ırkçılığı yapmaktadırlar. Bu yönüyle de sanata ve edebiyata hakaret etmektedirler. 
Türk, kültürel bir kimliktir. Binlerce yıldır ortak yaşamanın ürettiği ortak değerler bilincini anlatır. Ortak tarihi olan bir toplumun maddeye ve manaya karşı takındığı tavırdır. Bu anlamda Türk; Haçlılar karşısındaki İslam inancının, Diyojen karşısındaki Alparslan bilincinin, Kudüs’te Selahaddin Eyyubi ruhunun, Viyana önlerindeki Merzifonlu Kara Mustafa Paşa direncinin, Kocatepe’de Mustafa Kemal Atatürk iradesinin ete kemiğe bürünmüş halidir.
ABD’de “Herkes için özgürlük, adalet ve tek bir millet olmayı sağlayan cumhuriyeti temsil eden ABD bayrağına, sadakat ile bağlı kalacağıma Tanrı’nın huzurunda yemin ederim” diye ant içiliyor. Yeminin hedefi Amerika’da yaşayan 72 milletten insanı, tek bir millet olarak bir araya getirmek. Bu durumda ABD projelerinin “eş başkanı” olan zatın ABD’yi de demokratikleştirmesi gerekebilir.
Bilindiği gibi vatan sevgisi, tarih bilinci ve bağımsızlık duygusu çocukluk çağlarında nesillere aktarılırsa insanlar bu değerlere sahip çıkarlar. Günümüzde bırakın devletleri, çağdaş özel şirketler bile çalışanlarına takım ruhu, çalışma azmi ve heyecanı vermek için işletme antları içirerek iş başı yaptırmaktadır. Spor kulüplerimiz “Cim Bom”, “Kartal”, “Kanarya” marşlarıyla taraftarlık bilinci üretmeye çalışmaktadır. Kim bu marşlara olmadık anlamlar yükleyebilir ve bu marşların söylenmesinden rahatsızlık duyar ki?
Andımız, simgesel bir söylemdir. Yaralı bir tarihi, yaslı bir milleti ayakta tutma çabalarının bir parçasıdır. Andımız; birlik, bütünlük ortak şuur yaratmak amacına hizmet etmekteydi. PKK, “Türk’üm, Atatürk ve Varlığım Türk Varlığına Armağan Olsun” sözlerinden rahatsızlık duyduğunu sürekli söylüyordu. AKP de PKK’nın bu rahatsızlığını paylaşıyordu. AKP yakaladığı ilk fırsatta ‘Andımız’ı kaldırdı. Durum budur. Gerisi de şehir efsanesidir.

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder